Iran pozvao Boing da se uključi u istragu o padu aviona

Iranski zvaničnici odbacili optužbe da je avion oborio projektil, navodeći da je letelica najverovatnije pala zbog tehničkih problema

  • 0
Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

Iran je pozvao kompaniju Boing da uzme učešće u istrazi o padu putničkog aviona boing 737-800, u kojem je u sredu, u trenutku pojačanih tenzija između SAD i Irana, poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Poziv je usledio nakon što su američki zvaničnici saopštili da je vrlo verovatno da je avion nenamerno oborila iranska protivavionska raketa.

Iranska državna agencija IRNA citirala je portparola iranskog ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da je Iran pozvao Ukrajinu i Boing da učestvuju u istrazi.

Iran, avion, avionska nesreca Čudne rupe uočene na trupu aviona Foto: Profimedia

Portparol Abas Musavi rekao je i da Iran pozdravlja učešće eksperata iz svih zemalja iz kojih dolaze nastradali u tragičnom padu aviona.

Američki, kanadski i britanski zvaničnici su saopštili da je vrlo verovatno da je Iran oborio putnički avion koji je leteo iz Teherana za Kijev.

Naveli su i da je moguće da je to učinjeno greškom, budući da je ukrajinski avion pao nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, a usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani.

Musavi je preneo i da Iran traži od kanadskog premijera Dzastina Trudoa i drugih vlada da istražnom komitetu dostave sve informacije o padu aviona koje poseduju.

Iranski zvaničnici su inače odbacili optužbe da je avion oborio projektil, navodeći da je letelica najverovatnije pala zbog tehničkih problema.

U danu kada je avion pao, načelnik iranske organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedzadeh je poručio da crne kutije, koje su pronađene, neće biti predate "Boingu".

Iran pad ukrajinskog aviona Foto: Tanjug/AP

Iran je pozvao sve zainteresovane strane za istragu pada aviona da učestvuju u istrazi.

Portparol vlade Irana rekao je da, prema međunarodnim pravilima, učešće u istrazi o padu aviona mogu da uzmu Iran, kao država u kojoj se nesreća dogodila, aviokompanija i država koja je vlasnik aviona, odnosno Ukrajina, fabrika čiji je avion - Boing, kao i zemlja u kojoj je napravljen motor aviona, Francuska.

Video: Užasan snimak pada i eksplozije aviona u Iranu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA