≫ 

Psi spasavaju koale od požara u Australiji, jedan od njih možda postane sledeća zvezda Holivuda

Da su ranije trenirani psi za potragu, jedan od stručnjaka tvrdi da bi na hiljade životinja bilo spaseno od vatrene stihije koja besni mesecima u Australiji

  • 0

Stravični požari pustoše Australiju još od septembra, a vatrena stihija do sada je odnela 25 ljudskih života i preko 2.000 domova, a prema procenama stručnjaka, više od milijardu životinja je stradalo.

Kako navode svetski mediji, spasilački timovi u Australiji angažovali su pse u pokušaju da se sačuvaju životi koala od šumskih požara koji ne posustaju već mesecima. Govoreći za TV mrežu Ej-Bi-Si, Rajan Tejt, vlasnik kompanije “TATE” koja se bavi dresurom pasa, istakao je da je tim sa četvorogodišnjim psom po imenu Tejlor od septembra spasao osam koala.

Psi tragači mogu da osete mirise koje ljudsko čulo mirisa ne može da detektuje. Kada su idealni atmosferski uslovi, oni mogu da nanjuše miris krzna torbara, ali u slučajevima kada su jaki vetrovi, potrebna je pomoć spasilačkih ekipa koje tada pretražuju drveća u potrazi za koalama.

Pas koji traži koale Ber je jedan od pasa koji pomaže u spasavanju životinja Foto: Facebook/Queensland Koala Crusaders

Značaj pasa u potrazi za koalama, a kako tvrdi jedan od zaposlenih kompanije TATE, izuzetno je važan, tvrdeći da bi na hiljade životinja bilo spaseno da je više njih trenirano da mogu da budu angažovane u spasilačkim misijama.

Neki od “čovekovih najboljih prijatelja” stekli su svetsku slavu tokom angažovanja u spasavanju životinja od šumskih požara. Ber, pas tragač sa Univerziteta “Sunshine Coast” u Kvinslendu osvojio je simpatije holivudske zvezde Toma Henksa, koji je istakao da bi Dizni morao da napravi film o ovom heroju.

Premijer Australije Skot Morison istakao je da je preko 15 miliona hektara izgorelo je u šumskim požarima, a prema navodima stručnjaka, najviše su pogođene upravo koale, a jedan od razloga je to kako one odgovaraju na prirodne katastrofe. Naime, dok druge životinje beže od požara, one se penju na vrh drveća i onda se sklupčaju u loptu od straha.

Ukoliko se požar brzo ugasi, krzno može donekle da ih zaštiti I mogu da se oporave, ali ukoliko do toga ne dođe, ona izgore žive.

Video: UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Požari ubili više stotina miliona životinja, trupla leže kraj puteva

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA