≫ 

Rohani se izvinio predsedniku Ukrajine u ime Irana zbog obaranja njihovog aviona

Iran je danima negirao odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog aviona Boing 767 sa 176 putnika koji je u sredu ujutro poleteo iz Teherana

  • 73
Hasan rohani i volodimi zelenski Foto: Tanjug/AP

Iranska vojska je zvanično priznala da je oborila ukrajinski avion i time uzrokovala smrt 176 ljudi. Radi se o "ljudskoj grešci", kako se navodi u saopštenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji.

Takođe, ističe se da je letelica slučajno pogođena i da će odgovorni biti kažnjeni.

Podsećamo, Iran je danima negirao odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog aviona Boing 767 sa 176 putnika koji je u sredu ujutro poleteo iz Teherana.

22:45 EASA: Izbegavajte iranski vazdušni prostor

Evropska agencija za bezbednost avijacije (EASA) upozorila je danas evropske avio-kompanije da do daljeg izbegavaju iranski vazdušni prostor.

Evropska agencija, koja je 9. januara izdala upozorenje da evropske kompanije izbegavaju nadletanje Irana na visinama ispod 25.000 stopa (7.620 metara), saopštila je da je novo upozorenje usledilo posle priznanja Irana da je slučajno oborio ukrajinski avion iznad aerodroma u Teheranu, prenosi Rojters.

19:30 Rohani obećao Trudou nastavak istrage o avionu

Iranski predsednik Hasan Rohani obećao je danas u telefonskom razgovoru sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom dalju istragu o obaranju ukrajinskog putničkog aviona, prenela je iranska državna agencija Irna.

- Svaki vid međunarodne saradnje u okvirima međunarodnog prava za Iran je dobrodošao, kako bi se događaj rasvetlio - rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Justin Trudeau Džastin Trudo Foto: Tanjug/AP

Trudo je istakao da je priznanje Teherana da je iranska vojska greškom oborila avion važan korak i saopštio da je sa Rohanijem dogovorio da kanadski stručnjaci rade zajedno sa iranskim kolegama na dekodiranju crnih kutija.

On je obaranje aviona okarakterisao kao užasan čin za koji Iran mora da preuzme punu odgovornost, uključujući kompenzaciju za porodice poginulih.

18:25 Rohani se izvinio Zelenskom u ime Irana zbog obaranja aviona

Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog kako bi razgovarali o tragičnom obaranju aviona sa 176 putnika i izvinio se u ime svoje zemlje, saopštio je Kijev, prenosi Raša.

17:50 "Smrt lažovima": Protestanti u Iranu okrenuli se protiv režima, traže ostavku Ali Hamneja

Veliki broj Iranaca izašao je večeras na ulice Teherana, tražeći ostavku vrhovnog lidera Irana ajatolaha Alija Hamneja, nakon što je vlast priznala da je greškom oborila ukrajinski avion.

Besna masa uzvikivala je "smrt lažovima" i pozvala da se vrhovni vođa povuče nakon tragične vojne greške, prenosi Dejli mejl.

Skup koji je započeo kao žalosno bdenje za Irance koji su poginuli u padu aviona ubrzo je prerastao u ogorčenje i protest protiv režima, a policija je ubrzo odgovorila suzavcem u pokušaju da razbije protest.

17:10 Merkel: Obaranje aviona je dramatičan događaj

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je "dobro što znamo ko je odgovoran" za obaranje ukrajinskog aviona, opisujući to što je Iran slučajno srušio putnički avion "dramatičnim događajem".

Angela Merkel Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

- Dobro je da znamo ko je odgovoran za to i verujem da treba da radimo zajedno sa svim nacijama uključenim u nesreću, kako bismo pronašli rešenje i imali sveobuhvatan pregled - rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Moskvi zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Takođe, oba lidera su podržala poštovanje Nuklearnog sporazuma sa Iranom.

16:30 SAD:Nesmotrena akcija Irana izazvala razorne posledice

Obaranje ukrajinskog aviona u Iranu predstavlja užasnu tragediju, izjavio je danas visoki američki zvaničnik, nakon što je Teharan priznao da je greškom raketom oborio letelicu.

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

On je istakao je da je nesmotrena akcija Irana ponovo izazvala razorne posledice, prenosi Rojters.

- Iran je napravio strašnu grešku - rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

16:05 Džonson: Posle rušenja aviona neophodna diplomatija

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da slučajno obaranje ukrajinskog putničkog aviona iranskom raketom pokazuje značaj deeskaliranja tenzija na Bliskom istoku i ocenio da je Priznjanje Irana da su avion greškom oborile oružane snage te zemlje važan prvi korak.

Džonson je u saopštenju naveo da je sada neophodna sveobuhvatna, transparentna i nezavisna istraga i dodao da Velika Britanja blisko sarađuje sa Kanadom, Ukrajinom i drugim međunarodnim partnerima, kako bi se tela poginulih vratial u domovinu.

Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

- Svima nam je jasno da dalji konflikti mogu da vode samo ka većim gubicima i tragedijama. Od ključnog je značaja da se svi lideri sada okrenu diplomatskom putu za rešavanje krize - istakao je Džonson, prenosi Rojters.

15:00 Makron i Zelenski: Saradnja u istrazi pada aviona

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i francuski predsednik Emanuel Makron složili su se danas da francuski eksperti pomognu u dekodiranju crne kutija ukrajinskog aviona koji se srušio u Iranu.

Kako se navodi, to je dogovoreno u telefonskom razgovoru dva predsednika, saopštila je kancelarija Zelenskog.

Makron je rekao ukrajinskom kolegi da je Francuska počela formalni postupak za pokretanje medunarođne istrage nesreće, prenosi Rojters.

Dodaje se i da je Emanuel Makron prihvatio poziv da poseti Kijev.

14:00 Hadžizade tražio da se prizemlje komercijalni letovi, ali...

Komandant vazduhoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde Amir Ali Hadžizade naveo je da je zatražio da svi komercijalni letovi u Iranu budu prizemljeni dok se ne smire tenzije između SAD i Irana.

Ali ljudi iz oružanih snaga, ovlašćeni da podnesu takav zahtev Vladi i avijaciji izabrali su da to ne učine, rekao je na današnjoj pres konferenciji brigadni general Amir Ali Hadžizade.

13:10 Leven: Obaranje aviona, slučajno ili ne, mora se osuditi

Švedska zahteva da Iran bez ograničenja sarađuje u istrazi o obaranju ukrajinskog putničkog aviona kod Teherana, kada je poginulo 176 putnika i članova posade. Među žrtvama nesreće je i 10 državljana Švedske, kao i još sedam osoba koje su imale prebivalište u toj skandinavskoj zemlji.

- Činjenica da je avion oboren je užasna i zastrašujuća. Obaranje civilne letelice, bilo slučajno ili ne, čin je koji se mora osuditi i Iran mora da preuzme punu odgovornost u odnosu na one koji su time pogođeni - poručio je švedski premijer Stefan Leven.

12:45 Mas: Važno da je Iran razjasnio, nastaviti istragu

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je, nakon što je Iran saopštio da je nenamerno oborio ukrajinski avion, pozvao Teheran da preduzme odgovarajuće mere što se tiče dalje istrage ove, kako je rekao, užasne katastrofe.

- Važno je da je Iran razjasnio. Sada bi trebalo da preduzme odgovarajuće mere u daljoj istazi ove užasne katastrofe da se tako nešto ne bi ponovilo - rekao je Mas za "Funke Medijengrupe".

12:20 Ukrajinski premijer: Priznanje Irana ne znači kraj istrage

Priznanje Irana da je oborio ukrajinski putnički avion kod Teherana ne znači okončanje istrage te nesreće, izjavio je ukrajinski premijer Oleksej Gončaruk. Priznanje je "važan korak u procesu istrage koja još traje", naveo je ukrajinski premijer.

- Naši stručnjaci nastavljaju da rade na mestu tragedije sa ciljem detaljne istrage uzroka i konačnog ustanovljavanja istine - dodao je on.

12:00  Crne kutije oborenog aviona biće dekodirane u Francuskoj

Crne kutije ukrajinskog putničkog aviona, koji je oborila iranska vojska kod Teherana, biće poslate u Francusku na dekodiranje. To je izjavio šef istražnog odbora iranske službe civilne avijacije Hasan Rezajefar, kako ga je citirala agencija Irna.

Iranska televizija IRIB je istovremeno objavila, pozivajući se na neimenovane izvore, da konačna odluka o slanju crnih kutija u inostranstvo još nije doneta, prenosi Tas s.

11:15 Objašnjenje i izvinjenje Garde

Iranska revolucionarna garda ponudiće danas objašnjenje i izvinjenje zbog obaranja ukrajinskog aviona u Iranu početkom ove nedelje, izvestila je zvanična novinska agencija IRNA pozivajući se na izvor unutar Garde, prenosi Rojters.

10:30 Hamenei: Javno objaviti informaciju o obaranju aviona

Iranski verski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, izjavio je da bi informacije o obaranju ukrajinskog putničkog aviona trebalo javno objaviti, javila je agencija Fars. Hamenei je rekao da je informisan o obaranju aviona u kojem je poginulo svih 176 putnika i članova posade, prenosi Rojters. On je izrazio danas saučešće i pozvao na istragu nakon što su oružane snage njegove zemlje priznale da su slučajno oborile ukrajinski putnički avion.

Hamenei je rekao da "duboko saoseća" sa porodicama 176 žrtava i pozvao oružane snage da "istraže greške i pronađu krivca za taj bolni incident".

10:00  Tramp: Sulejmani planirao napade na 4 ambasade SAD

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je iranski general Kasem Sulejmani, koji je ubijen u američkom napadu u Iraku, planirao napade na četiri ambasade SAD.

- Mogu da otkrijem da verujem da su bile četiri ambasade - rekao je Tramp u intervjuu za Foks njuz, prenosi CNN.

Među tim ambasadama je, dodao je, i ona u Bagdadu. Tramp je ove tvrdnje prvi put izneo u četvrtak u Beloj kući, a potom iste večeri ih ponovio na mitingu u Ohaju.

Video: Sulejmanijeve ruke bile su dugo umazane krvlju. Njegovim uklanjanjem poslali smo snažnu poruku

9:20 Ukrajinska avio-kompanija: Nismo sumnjali ni sekund, to su bili naši najbolji ljudi

Predsednik ukrajinskog "Internešnal erlajnza" saopštio je danas da nikada nije verovao da je posada njihovog aviona boing 737-800, koji je oboren iznad Teherana, izazvala pad, u kojem je nastradalo svih 176 putnika i članova posade.

- Ni na sekundu nismo sumnjali da su naša posada ili naš avion izazvali takvu strašnu avionsku nsreću. To su bili naši najbolji ljudi. Najbolji - napisao je predsednik Internešenal erlajnsa u saopštenju koje je objavio na društvenim mrežama.

9:05 Državna duma Rusije osudila je akciju Irana, ali smatra da je Iran bio isprovociran.

9:00 Zelenski: Jutro koje je donelo istinu

- Ovo nije bilo dobro jutro, ali je bar donelo istinu - napisao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na svom Fejsbuk profilu. - I pre završetka istrage međuinarodnog komiteta, Iran je priznao krivicu. Očekujemo od Irana da bude spreman na punu i otvorenu istragu, da počinioce privede pravdi, da u domovinu dopremi tela žrtava, plati kompenzaciju i da se diplomatskim kanalima zvanično izvini - napisao je Zelenski.

7:40 Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da je posle svega potrebno razrešenje cele situacije i pozvao na odgovornost.

Video: Ovako izgledaju crne kutije iz ukrajinskog aviona

6:55 Iran je identifikovao ukrajinski avion kao neprijateljsku borbenu letelicu

Iranske vojne snage nisu dobro prepoznale ukrajinski Boing 737, pa im se od putničkog aviona činilo da je vojni avion koji su potom oborili. Iranci su smatrali da posada aviona čeka američki odgovor na iranski napad na njihove baze u Iraku, navode iranski vojni zvaničnici.

- Usred pretnji Amerike da se gađa više ciljeva u Iranu, kao i zbog neviđene aktivnosti na nebu u regionu, oružane snage naše zemlje bile su u najvišem stepenu pripravnosti da bi odgovorile na moguće pretnje - navodi se u saopštenju Generalštaba iranske vojske.

6:50 Iranski predsednik je naredio da se preduzmu sve neophodne mere da se isplati kompenzacija za oboreni avion. Prema njegovom saopštenju, Rohani je takođe naredio da se radi na eliminaciji mana nacionalnog odbrambenog sistema.

- Neophodno je eliminisati sve slabosti našeg odbrambenog sistema i preduzeti sve mere da bi se slične katastrofe sprečile u budućnosti - navodi Rohjani u izjavi objavljenoj na njegovom sajtu.

6:30 Ljudska greška

Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif izrazio je "duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće" porodicama žrtava zbog nenamernog rušenja aviona. On je istakao kako je "ljudska greška u vreme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a" dovela do incidenta.

- Tužan dan - napisao je na Tviteru.

6:20 Neoprostiva greška

Iranski predsednik Hasan Rohani objavio je kako Iran žali zbog ove katastrofalne greške i izrazio saučešće porodicama žrtava. On je najavio nastavak istrage kako bi se utvrdila odgovornost za "neoprostivu grešku".

Američki, kanadski i britanski zvaničnici prethodno su naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade, uz pretpostavku da je napad mogao biti greška.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

Poginulo je 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Nemačke i troje iz Britanije.

Video: Sigurnosne kamere zabeležile pad aviona u Iranu

Video: Užasan snimak pada i eksplozije aviona u Iranu

(Telefraf.rs/ BBC/ RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    11. januar 2020 | 17:40

    Što reče Nato u našem bombardovanju kad su gadjani civilni objekti kolateralna greška ili ti šteta možda ta greška važi samo za Srbe a sve ostale greške treba osuditi

  • Neko iz mase

    11. januar 2020 | 09:37

    Iranu je bolje da se vise ne sveti USA. Manje stete ce imati. Svete se USA tako sto gadjaju pescane dine oko baze i prazne hangare a pritom obore putnicki avion iznad svog grada. Sacuvaj boze kakvih ludaka ima koji pritom zele atomsku bombu. Oni ako je naprave slucajno ce greskom da je i ispale ili greskom sabi sebe da raznesu.

  • Петар

    11. januar 2020 | 09:48

    Сад пошто су Иранци признали, очајни српски коментатори мењају причу да оправдају Иранце да би Американци остали кривци у њиховом уму, сад је у авиону било нешто или неко па су га зато скинули... Страшно, 170 људи погинуло и њима је то нормално и оправдано због имагинарног УСБ-а

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA