≫ 

Aktivirao se vulkan na Filipinima, usledio niz zemljotresa: Turistima se bajka pretvorila u pepeo

Vulkan Taal u provinciji Batangas južno od Manile izbacio paru i pepeo do jedan kilometar u vis i da je poslednjih meseci pokazivao znakove rastuće aktivnosti

  • 0
Erupcija vulkana Taal, Filipini

Foto: Tanjug/AP

Mali filipinski vulkan koji privlači mnoge turiste zbog svog slikovitog okruženja usred jezera, izbacio je danas paru, pepeo i manje kamenje, zbog čega su se stanovnici evakuisali iz obližnjih sela, a vlasti podigle nivo opasnosti.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je vulkan Taal u provinciji Batangas južno od Manile izbacio paru i pepeo do jedan kilometar u vis i da je poslednjih meseci pokazivao znakove rastuće aktivnosti, prenosi AP.

Nema informacija o povredama ili turistima koji su se našli u pogođenim selima. Zbog obilnog pepela vlasti da savetuju stanovnike da nose maske.

Zabeležen je i niz zemljotresa, od kojih su se neki osetili uz tutnjave i blagu izdizanje vulkana, navodi se u saopštenju instituta.

Erupcija vulkana Taal, Filipini

Foto: Tanjug/AP

Institut je podigao nivo opasnosti oko Taala na nivo 3, što ukazuje na "pomeranje magme koje verovatno pokreće trenutnu aktivnost".

Najviši nivo 5, ukazuje na neprekidnu erupciju.

Erupcija vulkana Taal, Filipini

Foto: Tanjug/AP

Institut je upozorio javnost da se drži podalje od malog ostrva na sredini jezera na kojem se nalazi vulkan i zamolio obližnje priobalne zajednice da preduzmu mere predostrožnosti i budno paze na moguće poremećaje vode u jezerima.

Taal, jedan od najmanjih vulkana na svetu, nalazi se među oko dvadesetak aktivnih vulkana na Filipinima, na takozvanom pacifičkom "vatrenom prstenu", seizmički aktivnom regionu sklonom zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA