Penzionisani papa Benedikt brani celibat: Traži od Franje da ne dozvoli službu oženjenima

On u knjizi kaže da je celibat vekovna tradicija u Crkvi i ima "veliki značaj", jer omogućava sveštenicima da se usredsrede na svoje dužnosti

  • 1

Penzionisani papa Benedikt XVI izneo je odbranu svešteničkog celibata u katoličkoj crkvi, pošto njegov naslednik smatra da treba ublažiti zabranu oženjenim muškarcima da služe kao sveštenici.

Papa Benedikt je u knjizi, u koautorstvu sa kardinalom Robertom Sarom, pozvao papu Franju da odustane od predloga da se dozvoli da oženjeni muškarci budu zaređeni u sveštenike u regionu Amazonije.

Nekadašnji papa (92), koji se povukao 2013. godine, rekao je da ne može da ćuti o tom pitanju, prenosi BBC.

Papa Franja Foto: Tanjug/AP

On u knjizi kaže da je celibat vekovna tradicija u Crkvi i ima "veliki značaj", jer omogućava sveštenicima da se usredsrede na svoje dužnosti.

Retko kada je Benedikt, koji je bio prvi papa koji je podneo ostavku u gotovo 600 godina, intervenisao u klerikalnim stvarima, a Vatikan tek treba da komentariše knjigu, u koju je delimično imao uvid francuski "Le Figaro" pre njenog objavljivanja koje je najavljeno za danas.

BBC podseća da je suočen s lokalnim nedostatkom sveštenika u Amazoniji, sinod predložio zaređivanje starijih oženjenih muškaraca.

Papa Franja bi sledećih meseci trebalo da donese odluku o tom osetljivom pitanju, ali i o životnoj sredini i ulozi žena u katoličkoj crkvi.

Video: Snimak koji je obišao svet: Papa udario vernicu, pa pokušao da objasni šta se dogodilo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA