• 5

Jedna od najgore čuvanih tajni u modernom ratovanju: Vojnici SAD znali da im preti napad u Iraku?

Iran je raketama napapo američke snage u bazama u Iraku 8. januara

  • 5

Skoro 8 sati pre iranskog raketnog napada na američke snage u bazama u Iraku 8. januara, američki i irački vojnici u vazduhoplovnoj bazi Ain al-Asad požurili su da premeste osoblje i oružje u zaštićene bunkere, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana iračka zvaničnika iz te baze.

Do ponoći nijedan borbeni avion ili helikopter nije ostao na otvorenom, rekao je jedan od izvora agencije, inače obaveštajni zvaničnik.

Drugi obaveštajni izvor navodi da izgleda da su američki vojnici znali tačno vreme napada i da su bili potpuno svesni da će baza biti napadnuta posle ponoći.

Kada su konačno pale rakete oko 1.30 časova ujutru, one su pogodile "prazne bunkere, koji su evakuisani satima ranije", naveo je izvor.

Niko nije povređen ili ubijen u tom napadu.

Rojters ocenjuje da su ovakve tvrdnje dodatni dokaz da je iranski napad jedna od najgore čuvanih tajni u modernom ratovanju, ali da je i dalje misterija zbog čega je to tako.

Posle pada raketa, nekoliko američkih medija prenelo je izjave američkih zvaničnika da je napad bio nešto više od upozorenja, što je omogućilo Iranu da zadovolji pozive u zemlji za osvetom za vazdušni napad SAD na Irak, u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, a da previše ne rizikuje da isprovocira nove napade SAD.

Drugi su, pozivajući se na izvore iz SAD i arapskih zemalja, preneli da je Iran upozorio Irak pre napada, a da je Irak prosledio tu informaciju SAD.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Mihailović

    Amerikanci imaju moćna sredstva prisluškivanja...

  • Kina

    Kao da su se saveznici zamenili.Sada su Rusija i Turska na jednoj a na drugoj strani SAD i Iran.

  • PRC

    To je bio dogovoreni američko-iranski performans sa kolateralnom štetom. Samo što su propustili a performans pokazao da američka protivazdušna odbrana ne vredi ništa, da su bar jednu raketu oborili, šuplji su kao švajcarski sir.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima