Umrla devojka čija je sudbina rasplakala svet: Živela je sa 30 dinara dnevno, bila je teška 21 kg

Huajan je umrla u ponedeljak u bolnici u kineskom gradu Tongren, a njena smrt podigla je uzbunu zbog koje je se sada mnogi pitaju koliko zapravo druga najveća ekonomija sveta ima problema sa siromaštvom

  • 3
Kina devojka umrla Printscreen/Youtube/People's Daily, China

Slučaj Vu Huajan (24) iz Kine šokirao je pre pre nešto više od dva meseca ceo svet kada je otkriveno da je ova devojka živela sa jedva dva juana dnevno (30 dinara), te je hospitalizovana u teškom zdravstvenom stanju teška svega 21 kilogram.

Huajan je umrla u ponedeljak u bolnici u kineskom gradu Tongren, a njena smrt podigla je uzbunu zbog koje je se sada mnogi pitaju koliko zapravo druga najveća ekonomija sveta ima problema sa siromaštvom.

Studentkinja treće godine fakulteta bila je visoka 135 centimetara i teška 21.6 kilograma u oktobru kada je primljena u bolnicu. O njenoj sudbini kineski mediji su brujali danima.

Roditelji su joj umrli kada je bila mala, a živela je sa mlađim bratom, preživaljavajući na socijalnoj pomoći u iznosu od 300 juana mesečno (4.500 dinara). Njen brat ima mentalne probleme, pa je Vu zbog toga veći deo novca odvajala za njegovo lečenje, dok je za sebe imala ono što je ostalo.

Kako su tada izvestili mediji, Vu je preskakala doručak, a za druge obroke je jela samo pirinač i čili koji je spremala kod kuće. Hospitalizovana je u oktobru kada su počele da joj otiču noge, a doktori su tada rekli da ima problema sa srčanim zaliskom i da je potrebna operacija koja košta preko 200.000 juana.

Nakon što je slučaj zaprepastio državu, javile su se različite humanitarne organizacije i od tada je za nju skupljeno tri puta više novca.

Ipak, uprkos donacijama, njeno zdravstveno stanje se pogoršalo i ona je umrla u ponedeljak, prenosi CNN.

Njena smrt izazvala je bes na društvenim mrežama, a mnogi se pitaju da li je Kina mogla da uradi više kako bi je spasili.

- Teško je zamisliti da neki ljudi i dalje nemaju pristup hrani čak i u 2020. godini - napisala je jendna korisnica na Weibo, kineska verzija Tvitera.

Predsednik Kine Si Đinping objavio je 2015. godine plan da iskoreni siromaštvo i da će izgraditi umereno prosperitetno društvo.

Kina je, inače, druga najveća ekomonija na svetu, ipak njen put do ekonomski razvijene zemlje stvorio je veliki stepen nejednakosti između metropola i ruralnih predela.

Video: Mala Tijana ima samo jednu želju - da jede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA