Trudo optužio Trampa za obaranje ukrajinskog aviona

Kanadski premijer okrivio Trampa za to što su Iranci srušili ukrajinski Boing

  • 7
Donald Tramp Trudo

Foto: Tanjug/AP

Premijer Kanade Džastin Trudo optužio je američkog predsednika Donalda Trampa da je kriv za to što je Iran oborio ukrajinski Boing 737 sa 176 putnika i članova posade.

Tragedija je posledica ubistva iranskog komandanta Kasima Sulejmanija. Avion je pao prošle srede, nekoliko sati nakon što su Iranci, u znak odmazde, gađali američke baze u Iraku.

Iako je Iran u prvi mah negirao da je srušio avion, vlasti su kasnije priznale da je došlo do "kobne greške", jer su mislili da je putnički avion u stvari američki bombarder.

Trudo je prvo odbijao da govori o tome da li se Tramp može smatrati na neki način odgovornim za tragediju, ali sada je direktno uperio prstom u njega.

- Mislim da bi Kanađani koji su izginuli sada bili bezbedni kod kuće da nije bilo tenzija u regionu - rekao je prvo Trudo.

On je potom dodao da se "ovakve stvari događaju ako ste u konfliktu i ratu".

- Nevini uvek ponesu najveće breme i to treba da nam služi kao podsetnik zašto svi treba da radimo na edeeskalaciji i da činimo sve kako bi se smirile tenzije. Moramo da nađemo način da rešimo neki problem koji nas neće uvući u konflikt i dovesti do ubijanja - rekao je Trudo.

Kanadski premijer je rekao i da je razgovarao sa Trampom u palom avionu.

- Rekao sam mu o patnji i očaju koji Kanađani osećaju, kao i o potrebi da što pre dobijemo odgovore na pitanja kako se to dogodilo, kao i uverenje da se tako nešto neće ponovo desiti - rekao je Trudo.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.dragan

    15. januar 2020 | 09:20

    A ko je inicirao sukob u Ukrajini, isto stradali putnici u oborenom avionu, koji je žrtvovan da bi se neko okrivio...to su prljave igre,mnogo puta viđene u Bosni gde im je važno da bude šta više ljudskih žrtava da bi se neko okrivio...

  • PRC

    15. januar 2020 | 10:53

    Nešto se krčka u taj nato.

  • Toni

    15. januar 2020 | 09:21

    Eto ti sad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA