• 7

Trudo optužio Trampa za obaranje ukrajinskog aviona

Kanadski premijer okrivio Trampa za to što su Iranci srušili ukrajinski Boing

  • 7

Premijer Kanade Džastin Trudo optužio je američkog predsednika Donalda Trampa da je kriv za to što je Iran oborio ukrajinski Boing 737 sa 176 putnika i članova posade.

Tragedija je posledica ubistva iranskog komandanta Kasima Sulejmanija. Avion je pao prošle srede, nekoliko sati nakon što su Iranci, u znak odmazde, gađali američke baze u Iraku.

Iako je Iran u prvi mah negirao da je srušio avion, vlasti su kasnije priznale da je došlo do "kobne greške", jer su mislili da je putnički avion u stvari američki bombarder.

Trudo je prvo odbijao da govori o tome da li se Tramp može smatrati na neki način odgovornim za tragediju, ali sada je direktno uperio prstom u njega.

- Mislim da bi Kanađani koji su izginuli sada bili bezbedni kod kuće da nije bilo tenzija u regionu - rekao je prvo Trudo.

On je potom dodao da se "ovakve stvari događaju ako ste u konfliktu i ratu".

- Nevini uvek ponesu najveće breme i to treba da nam služi kao podsetnik zašto svi treba da radimo na edeeskalaciji i da činimo sve kako bi se smirile tenzije. Moramo da nađemo način da rešimo neki problem koji nas neće uvući u konflikt i dovesti do ubijanja - rekao je Trudo.

Kanadski premijer je rekao i da je razgovarao sa Trampom u palom avionu.

- Rekao sam mu o patnji i očaju koji Kanađani osećaju, kao i o potrebi da što pre dobijemo odgovore na pitanja kako se to dogodilo, kao i uverenje da se tako nešto neće ponovo desiti - rekao je Trudo.

(I. N.)

Komentari

  • PRC

    Nešto se krčka u taj nato.

  • Toni

    Eto ti sad

  • M.dragan

    A ko je inicirao sukob u Ukrajini, isto stradali putnici u oborenom avionu, koji je žrtvovan da bi se neko okrivio...to su prljave igre,mnogo puta viđene u Bosni gde im je važno da bude šta više ljudskih žrtava da bi se neko okrivio...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima