≫ 

Jedan predsednik naručio njegovo ubistvo, drugi ga finansirao: Kako je Obama sponzorisao Sulejmanija

Obamin nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine doneo je milijarde dolara Iranu, čime je režimu omogućeno da finansira Sulejmanijeve aktivnosti širom Bliskog istoka, tvrdi bivši zamenik Trampovog pomoćnika

  • 3
Barak Obama i Kasim Sulejmani Foto-montaža: Tanjug/AP

Bivši predsednik SAD Barak Obama finansirao je vladavinu terora širom Bliskog istoka ubijenog iranskog generala Kasima Sulejmanija, što je dovelo do straha od izbijanja Trećeg svetskog rata, tvrdi bivši strateg aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Doktor Sebastijan Gorka bio je zamenik pomoćnika američkog predsednika 2017. godine. U intervjuu za britanski Ekspres rekao je kako je Obamin nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine doneo milijarde dolara Iranu, čime je režimu omogućeno da finansira Sulejmanijeve aktivnosti širom Bliskog istoka.

Prema njegovim rečima, Iran je decenijama najveći državni sponzor terorizma na svetu.

- Kao deo katastrofalnog sporazuma sa Iranom, Obama je dao više od 140 milijardi dolara iranskim mulama. To je ojačalo režim i pomoglo da se finansiraju Sulejmanijeve smrtonosne, prikrivene operacije protiv Amerike i njenih saveznika - istakao je Gorka.

barak obama, bulevar, los anđeles, ulica, grad, amerika, sad Obama 2015. sklopio nuklearni sporazum sa Iranom Foto: Tanjug/AP

Obama je 2015. godine sklopio sporazum sa Iranom o njihovom nuklearnom programu, koji je poznat pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan delovanja (JCPOA).

Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska Unija su takođe potpisnice tog sporazuma, prema kojem je Iran pristao da ograniči svoje osetljive nuklearne aktivnosti i dozvolio ulazak međunarodnih inspektora u zamenu za ukidanje oštrih ekonomskih sankcija.

Upumpao im 150 milijardi dolara

Kao deo sporazuma Teheran je povratio pristup sopstvenoj imovini, koja je bila zamrznuta u inostranstvu, a iranski režim je dobio do 150 milijardi dolara.

Pored toga, Iran je uplatio 1,8 milijardi dolara američkom ministarstvu finansija, što je bila otplata plus kamate za kupovinu vojne opreme u 1970-im, u ukupnom iznosu od 400 miliona dolara koja nikada nije isporučena Iranu zbog iranske revolucije 1979. godine.

U maju 2018. godine Tramp je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu.

Gorka tvrdi da je Sulejmani planirao napade protiv američkih interesa i da je zaslužio da umre.

Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani Foto: Profimedia/AFP

- To je čovek koji je osmislio iranske terorističke napade na šest kontinenata u poslednjih 30 godina. Zaslužio je da umre i to baš sada kada je predsednik primio informacije da je Sulejmani planirao višestruke napade u tri zemlje koji bi odneli stotine i više američkih života - rekao je bivši zamenik Trampovog pomoćnika.

Tramp je u četvrtak opisao Sulejmanija kao "potpuno čudovište", koje je trebalo odavno da bude uklonjeno.

Američki predsednik je u intervjuu za Foks u petak potvrdio da je naredio napad na iranskog generala nakon što je dobio informacije da Teheran planira napade na četiri američke ambasade.

Predsednikov intervju usledio je nakon što se pojavio izveštaj da je američka vojska napala drugog visokog iranskog zvaničnika istog dana kada je ubijen Sulejmani.

Abdul Reza Šahlai, finansijski sponzor iz Jemena i visoki član iranskih Kuds snaga, bio je meta neuspelog napada.

- Da smo ga ubili, hvalili bismo se iste noći - rekao je visoki američki zvaničnik za Vašington post.

Šahlai je optužen za usmeravanje napada na američke i koalicione snage u Iraku, kao i za snabdevanje oružjem i eksplozivima antiameričkih šiitskih grupa.

Takođe se veruje da se nalazi iza oba napada na američke snage 2007. godine u Karbali u Iraku, u kojima su ubijena pet pripadnika službe kao i iza zavere za ubistvo saudijskog ambasadora u Americi u restoranu u Vašingtonu 2011. godine.

U decembru je američki Stejt department ponudio 15 miliona dolara za bilo koju informaciju o finansijskim aktivnostima, mrežama i saradnicima Šahlaia.

SAD nastavljaju da igraju aktivnu ulogu u građanskom ratu u Jemenu, koji je započeo 2015. godine između Huta, koji imaju podršku Irana i koalicije pod vođstvom Saudijaca za kontrolu nad zemljom.

Američka vojska redovno izvodi vazdušne napade protiv Al Kaide i ISIS-a i deli vojne savete sa Saudijcima i njihovim koalicionim partnerima.

Video: Sulejmanijeve ruke bile su dugo umazane krvlju. Njegovim uklanjanjem poslali smo snažnu poruku

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    15. januar 2020 | 11:16

    Pa Obama im je zemljak i istovjernik,mislio sam u pocetku da je Tramp klovn,ali neka njega,iranci su nam sjekli glave,nek se malo rokaju medjusobno

  • 🐴

    15. januar 2020 | 11:08

    I Obama dobije nobelovu nagradu za mir i ucini toliko nebitnu to nobelovu nagradu.

  • PRC

    15. januar 2020 | 11:12

    Sve dok su ratovali i ubijali za američke interese bili su dobri momci, tako rade ameri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA