• 1

Užasne scene iz pakla Australije: "Ne možete da pređete 10 metara, a da ne naiđete na leš"

Oko 25.000 koala na ostrvu Kangaru, polovina populacije, je verovatno uginulo, pokazali su podaci WWF. Oko jedna trećina koala nestala je u požarima

  • 1

Delovi Australije preplavljeni su leševima životinja dok požari i dalje devastiraju zemlju, saopštila je jedna humanitarna organizacija za životinje.

- Jedva mogu da opišem. Na nekim mestima ne možete da pređete 10 metara, a da ne naiđete na još jedan leš - rekao je Evan Kvartemen uz organizacije "Humane Society International".

Članovi ove organizacije spasavali su životinje na ostrvu Kangaru koje su zadobile opekotine, probleme sa disanjem i preživele stres, a izgradili su i stanice za hranu i vodu za nepovređene životinje.

Ostrvo, poznato po svojoj divljoj prirodi, je govoto prekriveno telima životinja.

- Na jednom području, koje je strašno izgorelo prošle nedelje, scene nisu ništa bolje od apokalipse. Tamo smo našli preživeli samo jednu koalu među leševima hiljada drugih koala, kengura, valabija i ptica - rekla je izvršna direktorka organizacije Erika Martin.

Stučnjaci su upozorili da je najgora australijska sezona požara, koja će trajati još nekoliko meseci, već uništila dobar deo divljeg života u ovoj državi.

Koala pije vodu

Printscreen/AP

Oko 25.000 koala na ostrvu Kangaru, polovina populacije, je verovatno uginulo, pokazali su podaci WWF. Oko jedna trećina koala nestala je u požarima.

WWF upozoraca da bi ova katastrofa mogla da dovede do potpunog izumiranja nekih vrsta, kao što su jedna vrsta kakadua.

Ministarka ekologije Suzan Lej navela je da li će se koale sada smatrati ugroženom vrstom. Vlada Australije je odobrila 50 miliona dolara pomoći za oporavak habitata i pomoć životinjama.

Naučnici su, inače, upozorili da bi ovakvi požari u Australiji mogli da postanu "normalni" ako se na klimatske promene ne odgovori adekvatno.

Do sada su u požaru izgoreli milioni hektara. Poginulo je najmanje 28 osoba.

Video: UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Požari ubili više stotina miliona životinja, trupla leže kraj puteva

(A. M.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima