• 2

"Oprostite što sam vas lagala 13 godina": Iranska voditeljka dala otkaz zbog vesti o obaranju aviona

Naime, ta televizija objavila je da je u napadu iranskih snaga na baze u Iraku poginulo 80 vojnika, što se na kraju ispostavilo da nije istina

  • 2

Voditeljka na iranskoj državnoj televiziji Gelare Džabari napustila je posao posle netačnih vesti koje su objavljene na tom mediju.

Naime, ta televizija objavila je da je u napadu iranskih snaga na baze u Iraku poginulo 80 vojnika, što se na kraju ispostavilo da nije istina. Takođe, servis je izveštavajući o padu ukrajinskog Boinga 737 u Teheranu objavio da je svih 176 putnika i članova posade poginulo zbog tehničkih problema.

Kasnije se, međutim, oglasila i iranska armija, koja je saopštila da je letelica pala zbog tehničkih problema, ali se nekoliko dana kasnije ispostavilo da je Boing 737 oboren jer je vojnik mislio da je reč o krstarećoj raketi. Čak se oglasio i visoki čelnik Iranske revolucionarne armije, koji je kazao da bi radije želeo da gori u oborenom avionu sa žrtvama, nego što je morao da posmatra tu tragediju.

- Oprostite mi što vas lažem 13 godina. Nikada se neću vratiti na televiziju - objavila je Džabari na Instagramu.

 
 
 
View this post on Instagram

‌‌‌ آن روز باران می‌آمد ما ایستاده بودیم توی حیاط دانشکده و به کمپینی فکر می‌کردیم که تا روز قبل موفقیت عجیبی داشت و حالا نبود اینترنت و گرونی بنزین و شرایط اجتماعی و سیاسی زده بود کارمونو نابود کرده بود! ‌‌ می‌دونم این چند روزه همه حس بدی داشتند فقط خواستم بگم حس ما ۳ تا به همراه مهسا و رخساره اون روز حس کسی بود که یه ساختمون خیلی قشنگ ساخته اما قبل از نهایی شدن جنگ شده و تو همون روز اول ساختمونش با خاک یکسان شده و هرچی نگاه میکنه باورش نمیشه. البته این فقط حس ما نبود قطعا حس همه‌ی اونایی بود که کسب و کارشون رو بستر اینترنت هست و این چند روز فلج بودن و ناباورانه داشتن این چند روزه به کار و بارشون که بمب افتاده وسطش نگاه می‌کردن و می‌خندیدن از همین خنده‌هایی که مثل زهرمار میمونه و تا ته دلتو میسوزونه! ‌ مثل خنده‌ی ما ۳ تا تو این عکس! ‌‌ #اینترنت#ایران#کسبوکار #همبودگاه #کمپین#کتاب_خوب #کتابفروشی #جنگ#سیاست#استارتاپ#نجات_یک_کتابفروشی

A post shared by گلاره جباری (@gelarejabbari) on

Udruženje novinara u Teheranu podržalo je objavu Džabarijeve, oštro kritikujući vlast.

- Ono što dovodi društvo u opasnost sada nisu samo rakete ili napadi vojske, već manjak slobodnih medija. Sakrivanje istine i širenje laži traumatizuju javno mnjenje. Ovo što se desilo je katastrofa za medije u Iranu – stoji u saopštenju novinara.

Nakon Džabari, još dve novinarke su dale otkaz.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Lelić

    Nek dođu na N1.

  • 👤

    Да ли она то између редова најављује неко "иранско пролеће"...???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima