• 11
 ≫ 

Počeo proces opoziva Trampa: Zvanično otvoreno suđenje pred Senatom, senatori položili zakletvu

 ≫ 

Predsedavajući Vrhovnog suda i senatori koji će biti porotnici položili su zakletvu u Senatu. Tramp je ovaj postupak nazvao "lovom na veštice"

  • 11
Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu je danas formalno počeo, pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Kako prenosi Glas Amerike, članovi Predstavničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su uneli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu “optužnice” u daljem procesu protiv Donalda Trampa.

Posle unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih "menadžera" Adam Šif pročitao je njen sadržaj naglas. Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

 

Pošto je naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat je formalno prihvatio, a u nastavku sledi polaganje zakletvi predsedavajućeg sudije i porotnika.

Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts, koji će nadgledati ceo proces, položio je zakletvu u Senatu, a potom su zakletvu položiti i senatori koji će biti porotnici. Senatori su se pojedinačno potpisivali na tekst zakletve.

Zakletvu je danas položilo 99 senatora. Ostalo je da još republikanac Džejms Inhofe, koji je zbog ličnih razloga odustan, položi zakletvu sledeće sedmice.

Suđenje Donaldu Trampu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara.

Kakva su pravila suđenja

 

Suđenje predsedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične. Rezolucija o opozivu je "optužnica" koju će zastupati "menadžeri" Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bela kuća ima svoju odbranu - predsednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.

Senatori su porotnici, a procesom predsedava predsedavajući sudija Vrhovnog suda.

 

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je nagovestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svedočenje iz Senata.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

Predstavnički dom Sjedinjenih američkih država glasao je 19. decembra o opozivu predsednika Donalda Trampa zbog zloubotrebe moći, opstrukcije Kongresa i zloupotrebu položaja jer je tražio od ukrajinskog predsednika da povede istragu o sinu njegovog političkog rivala Džoa Bajdena. Tramp je opoziv nazvao "lovom na veštice" koji je dizajniran da poništi rezultate izbora iz 2016. godine.

Video: Sulejmanijeve ruke bile su dugo umazane krvlju. Njegovim uklanjanjem poslali smo snažnu poruku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA