• 0

Ministar održao govor sličan Gebelsovom: U pozadini se čuo Vagner - omiljeni Hitlerov kompozitor

U obraćanju koje traje šest minuta, Alvim govori o Nacionalim nagradama za umetnost

  • 0

Video-snimak u kom se brazilski ministar kulture Roberto Alvim obraća naciji izazvao je bes u zemlji, a stigli su i brojni pozivi predsedniku Žairu Bolsonaru da ga smeni.

Naime, Alvim je u tom obraćanju citirao delove govora nacističkog majstora propagande Jotefa Gebelsa dok se u pozadini čuje "Loengrin" Riharda Vagnera, omiljenog kompozitora Adolfa Hitlera.

Regujući na optužbem Alvim je rekao da je govor bio "slučajnost", a Bolsonaro sada treba da odgovori na pozive da li da smeni ministra.

Predsednik, bivši vojni kapetan, sa konzervativnom socijalnom agendom, se još nije oglasio povodom ovoga.

U obraćanju koje traje šest minuta, Alvim govori o Nacionalim nagradama za umetnost.

- Brazilska umetnost u narednoj deceniji biće herojska i biće nacionalna, imaće veliku sposobnost za emocionalnu uključenost... Biće duboko povezana sa hitnim težnjama našeg naroda ili u suprotnom neće biti ništa - rekao je Alvim.

Delovi ovoga su identični kao i oni u knjizi "Jozef Gebels: Biografija" nemačkog istoričara Petera Longriha, koji ima nekoliko dela na temu Holokausta.

- Nemačka umetnost u narednoj deceniji će biti herojska, biće romantična, činjenična i poptuno oslobođena sentimentalnosti. Biće nacionalna i posvećena ili u suprotnom neće biti ništa - govorio je Gebels.

Pojedini kritičari trenutne vlasti naveli su da je Alvim prešao sve granice i da je ovo neprihvatljivo, dok su ga neki branili, govoreći da je ovo slučajnost, pritom ne komentarišući muziku u pozadini.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima