"Nikada više": 75. godišnjica od oslobađanja Aušvica, svetski lideri odaju počast žrtvama holokausta

Lideri iz celog sveta ove godine okupiće se u Jerusalimu kako bi odali počast žrtvama holokausta, 75 godina posle oslobađanja Aušvica

  • 3
Aušvic Foto: Pixabay.com

Međunarodni dan sećanja na holokaust, kada je 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila nacistički koncentracioni logor Aušvic obeležava se 27. januara u znak sećanja na žrtve. Ove godine ceremonija obeležavanja biće održana u Jerusalimu, a 75. godišnjici od oslobađanja ovog logora prisustvovaće lideri iz preko 50 zemalja sveta.

U nacističkom logoru Aušvic ubijeno je milion i po ljudi, među kojima je bilo više od milion Jevreja. Nacistički logor smrti bio je ogroman kompleks u okupiranoj Poljskoj koje je bio aktivan od 1940. do 1945. a za to vreme pored Jevreja stradalo je i preko 200.000 Poljaka, Rusa, Roma i drugih nacionalnosti.

Odluku o datumu obeležavanja dana sećanja donela je Generalna skupština UN 1. novembra 2005. godine. Ujedinjene nacije su na toj skupštini pozvale zemlje članice da razviju obrazovne programe kojima bi bilo sačuvano sećanje na holokaust i kako bi se na taj način sprečilo ponavaljanje genocida.

Aušvic Nacistički logor smrti bio je ogroman kompleks u okupiranoj Poljskoj koje je bio aktivan od 1940. do 1945. - Foto: Pixabay.com

Na skupštini je tada jednoglasno, odbacujući bilo kakvo negiranje holokausta kao istorijskog događaja, usvojena rezolucija kojom su osuđene sve manifestacije nasilja protiv osoba ili zajednica bazirane na etničkom poreklu ili verskom opredeljenju.

Lideri iz celog sveta ove godine okupiće se u Jerusalimu kako bi odali počast žrtvama holokausta, 75 godina posle oslobađanja Aušvica. Kraljevi Španije, Belgije, Holandije, britanski princ Čarls, predsednici Rusije, Francuske, Nemačke, Italije i Ukrajine, Srbije su među 50 delegacija koje će prisustvovati ovom događaju. Biće to najveći broj stranih lidera koji su se ikada okupili u Izraelu, izuzimajući sahrane premijera Jicaka Rabina i Šimona Peresa, navode izraelski mediji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje danas u Izrael, a tokom svog boravka sastaće se i sa predsednikom države Ruvenom Rivlinom.

"Sećanje na holokaust, borba protiv antisemitizma" je naziv ovogodišnjeg skupa koji će se održati u Jad Vašemu, Memorijalnom centru holokausta u Jerusalimu.

Aušvic U nacističkom logoru Aušvic ubijeno je milion i po ljudi - Foto: Pixabay.com

Obeležavanje će početi večerom u sredu u rezidenciji predsednika Izraela, nastaviće se popodnevnom ceremonijom u četvrtak u Jad Vašemu.

Srbija nije samo na ovaj način ukazala počast žrtvama holokausa, juče je na zgradi Predsedništva, pored srpske, okačena i zastava sa Davidovom zvezdom.

Ovaj znak bio je simbol pokušaja uništenja jevrejskog naroda od strane nacista. Danas je simbol časti. 75 godina kasnije. Nikada više - napisao je predsednik Aleksandar Vučić na svojim zvaničnim nalozima na Tviteru i Instagramu, uz fotografiju zgrade Predsedništva.

Ovakav potez izazvao je veliku pažnju kako domaće tako i međunarodne javnosti, što j predsednik okarakterisao kao dobru stvar.

- Vidim da je to izazvalo veliku pažnju u izraelskim medijima, reagovali su i Amerikanci, predsednik i premijer Izraela... Jedna sitnica je izazvala toluku pažnju, ali mi je drago da smo uspeli da pokažemo solidarnost sa teškim stradanjem jevrejskog naroda - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    22. januar 2020 | 17:47

    Uz dužno poštovanje prema jevrejskim žrtvama tokom Drugog svetskog rata, mi nismo, kao oni, da dovoljno upoznamo svet sa monstruoznošću jasenovačkih stratišta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Nemci su ubijali metkom, izgladnjivanjem, teškim radom i bolešću, a ustaše su ubijale hladnim oružjem i trudile su se da žrtve, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, što više pate. Moramo se mnogo više potruditi oko toga, kako bi svet bolje razumeo dešavanja devedesetih godina kod nas u bivšoj SFRJ.

  • nikolas

    22. januar 2020 | 16:19

    DIVIM SE JEVREJSKOM NARODU KOJI JE IZ GENOCIDA KOJI JE PREZIVEO IZVUKAO POUKU I DANAS IMA CIME DA SE BRANI DOK SMO MI SRBI U PROSLOM VEKU DOZIVELI 3 GENOCIDA I NEMAMO ORUZJE ZA ODVRACANJE!!! JEVREJI I SRBI SU BRACA NOJEVA DECA POSLE POTOPA PO BIBLIJI I MI IMAMO SUDBINU MUCENIKA!!!

  • Toni

    22. januar 2020 | 15:58

    Koji to odaju koji i danas isto rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA