• 2

Australiji prete smrtonosni pauci posle požara i poplava: Oni su jedni od najopasnijih na planeti

Stručnjaci upozoravaju da trenutni uslovi savršeno odgovaraju za razvoj ove vrste zglavkara

  • 2

Šta sve neće snaći Australiju? Posle užasnih šumskih požara koji pustoše zemlju već mesecima, velikih poplava i peščanih oluja, Australijancima sada prete - smrtonosni pauci (funnel-web spiders).

Stručnjaci upozoravaju da trenutni uslovi savršeno odgovaraju za razvoj ove vrste zglavkara, koja je poznata po izuzetno jakom otrovu.

- Zbog nedavnih velikih pljuskova i visokih temperatura "funnel-web" pauci će početi da se pojavljuju svugde okolo. Oni su jedni od najopasnijih paukova na našoj planeti - rekao je stručnjak Danijel Ramzi u objavi na Fejsbuku.

Funnel-web spider

Foto: Wikipedia/ fir0002

Naučnici upozoravaju da ujed ovog zglavkara može biti fatalan, te zbog novih atmosferskih uslova postoji velika verovatnoća da će se pojavljivati ljudima u kućama.

Snažne oluje

Peščane oluje, obilne kiše sa gradom i bujične poplave pogodile su poslednjih dana opustošene australijske gradove, umanjivši pretnju od brojnih požara koji i dalje plamte širom jugoistoka te zemlje.

Gradonosne oluje su u glavnom gradu Kanberi danas oštetile neke javne zgrade, preduzeća, kuće i automobile, istovremeno prekinuvši struju u nekim predgrađima obarajući drveće i stubove.

Požari i dalje aktivni

Široko rasprostranjene padavine u Novom Južnom Velsu i Viktoriji pomogle su, ali nisu ugasile velike požare u te dve najnaseljenije australijske države gde je od septembra stradalo najmanje 28 ljudi, a uništeno više od 2.600 domova.

Vlasti su izdale upozorenje da će opasnost od požara ove sedmice eskalirati u obe države porastom temperatura i suše.

(M. Lj.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    Tužno, tužno, tužno...

  • WILSON

    Najopasniji panici su oni koji nose auta,pa platiš 15000 din.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima