• 3

Svet opet treperi od opake pošasti: 15 činjenica koje do sada znamo o koronavirusu

Srbija spremna da odgovori na izazov, SZO bez odluke o proglašenju globalne vanredne situacije; grad Vuhan u izolaciji

  • 3

Novi koronavirus, koji se pojavio u kineskom gradu Vuhanu krajem prošle godine, prema poslednjim podacima odneo je 17 života, dok je 540 obolelih. Sumnja se da je čak 10.000 ljudi zaraženo.

Širenje virusa sa čoveka na čoveka, bilo je predmet današnjeg zasedanja komiteta Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je trebalo da donese odluku o proglašenju epidemije. Ipak, u nedostatku informacija ta  odluka još nije doneta.

Očekuje se da sutra bude održan novi sastanak, na kojem će se dati preporuke o eventualnom proglašenju globalne vanredne situacije.

Za sada se zna da će grad Vuhan u kojem se virus pojavio biti izolovan, te da će saobraćaj biti zatvoren. Vlasti su ujedno, kako je preneto, zamolile građane da ne napuštaju mesto.

Odatle se virus prošitio na Peking i Šangaj, a zatim i u Sjedinjene Američke države, Tajland, Južnu Koreju i Japan. U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj zaraze, a nadležni su spremni da postupe u skladu sa preporukom SZO.

Kako su ranije naveli, spremni su da reaguju, jer su ranije već bili izloženi sličnim pretnjama, kao što je bio slučaj sa koronavirusom SARS, takođe dospelim iz Kine, ali 2002. godine.

Vuhan Kina koronavirus virus

Vuhan, grad u Kini gde se virus pojavio Foto: Tanjug/AP

Lekari ističu da je klinička slika u slučaju oba virusa vrlo slična, te da se razlike utvrđuju putem analize uzoraka. Ipak, jedna - značajna i već ohrabrujuća - jeste da je smrtnost u slučaju ovog koronavirusa iz Vuhana pet puta manja. Ona za sada iznosi ne beznačajnih 2 odsto.

Ono što posebno zabrinjava jeste podatak da je jedan pacijent zarazio čak 14 zdravstvenih radnika. Kasnije su stigle potvrde o tome da virus mutira.

Ono što je takođe olakšavajuće jeste da slanjem pošiljaka iz Kine ne postoji bojazan od prenošenja virusa. Kako smo saznali od epidemiologa, virus može da preživi nekoliko sati, ne i nekoliko dana ili nedelja, koliko je potrebno robi sa AliEkspresa da dospe u  našu zemlju.

Virus izaziva blagu do umerenu bolest gornjih disajnih puteva, slično uobičajenoj prehladi. Međutim, kod onih sa oslabljenim imunitetom, starijih i dece, postoji šansa da se virus spusti niže i prouzrokuje upalu pluća ili bronhitis.

Ne postoji specifična terapija. Budući da je virus u pitanju, posle nekoliko dana simptomi će nestati sami. Lekari ih mogu ublažiti prepisivanjem lekova protiv bolova ili groznice. Ispijanje tečnosti i što više odmaranja su najbolji lek.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jabucilo

    Kako to da se virus pojavi bas u Kini, za Novu godinu, kada je najveca migracija Kineza u svetu???

  • Распучин

    Сад ће да ,,направе" нову вакцину против овог вируса, као што су и вирус ,,направили".

  • Kalee

    😂😂😂... Sto bas u Kini, kad ih ima samo 1, 5 milijardi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima