• 2

Niko ne govori o onima koji su preživeli užas koronavirusa, evo šta poručuju

Naučnici širom sveta rade na razvoju vakcine - u Rusiji se spremaju dva tipa vakcina koji bi trebalo da budu kompletno testirane u junu, dok su u Australiji kreirali virus u laboratorijskim uslovima

  • 2

Koronavirus odneo je do sada 170 života, a prema poslednjim informacijama, skoro 8.000 ljudi je zaraženo. Očekuje se da će u toku dana Svetska zdravstvena organizacija da se oglasi povodom razvoja situacije, s obzirom na to da se infekcija širi i poprima svetske razmere. Naučnici širom sveta rade na razvoju vakcine - u Rusiji se spremaju dva tipa vakcina koji bi trebalo da budu kompletno testirane u junu, dok su u Australiji kreirali virus u laboratorijskim uslovima, što bi trebalo da pomogne u borbi protiv ovog virusa.

Međutim, prema interaktivnoj mapi na kojoj se vide podaci Svetske zdravstvene organizacije, američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, evropskog i kineskog Centra za kontrolu bolesti i drugih, do sada su izlečena 133 pacijenta, brojka o kojoj mediji ne izveštavaju previše.

Jang je prvi koji je pobedio virus

Kako prenose kineski mediji, 46-godišnji muškarac Jang Li prvi je čovek koji je izlečen od koronavirusa. Kako se navodi, reč je čoveku koji je dugo vremena živeo u Vuhanu, a primljen je u bolnicu pošto su kod njega primećeni simptomi koji su izazvali sumnju.

- Medicinski radnici su sve vreme pazili na nas. Oporavio sam se i dozvolili su mi da mogu da napustim bolnicu. Uspeo sam da ozdravim samo zahvaljujući njihovom lečenju - rekao je Jang.

Jangov brat kazao je da su prijavili slučaj čim su primetili promene kod njega, tako da je "mogao da dobije tretman u pravo vreme".

Medicinska sestra izlečena i odmah se vratila na posao

Guo Kvin, medicinska sestra u Vuhanu, uspela je da pobedi virus, a o kakvoj je heroini reč govori činjenica da se odmah vratila na posao kako bi pomogla ljudima. Ona je posle karantina i lečenja koje je trajalo 20 dana uspela da se oporavi i posveti drugim pacijentima.

- Rekli su mi da je glavna sestra radila bez prestanka u jednoj smeni. Bila sam toliko zabrinuta za to, da mi je to pomoglo da se brže oporavim i vratim na posao kako bi pomogla ljudima - kazala je 38-godišnja medicinska sestra.

Do sada 170 osoba umrlo

Prema poslednjim podacima, 170 osoba je umrlo, a skoro 8.000 je zaraženo. Zabeleženi su novi slučajevi infekcije u Indiji i na Filipinima, a Rusija je zatvorila granicu sa Kinom zbog bojazni da ne dođe do širenja virusa.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(M. Lj.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    Kinezi ce iz ovog izvuci pouku ko im je pravi prijatelj ,jer na muci se poznaju junaci

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima