≫ 

Niko ne govori o onima koji su preživeli užas koronavirusa, evo šta poručuju

Naučnici širom sveta rade na razvoju vakcine - u Rusiji se spremaju dva tipa vakcina koji bi trebalo da budu kompletno testirane u junu, dok su u Australiji kreirali virus u laboratorijskim uslovima

  • 2

Koronavirus odneo je do sada 170 života, a prema poslednjim informacijama, skoro 8.000 ljudi je zaraženo. Očekuje se da će u toku dana Svetska zdravstvena organizacija da se oglasi povodom razvoja situacije, s obzirom na to da se infekcija širi i poprima svetske razmere. Naučnici širom sveta rade na razvoju vakcine - u Rusiji se spremaju dva tipa vakcina koji bi trebalo da budu kompletno testirane u junu, dok su u Australiji kreirali virus u laboratorijskim uslovima, što bi trebalo da pomogne u borbi protiv ovog virusa.

Međutim, prema interaktivnoj mapi na kojoj se vide podaci Svetske zdravstvene organizacije, američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, evropskog i kineskog Centra za kontrolu bolesti i drugih, do sada su izlečena 133 pacijenta, brojka o kojoj mediji ne izveštavaju previše.

Jang je prvi koji je pobedio virus

Kako prenose kineski mediji, 46-godišnji muškarac Jang Li prvi je čovek koji je izlečen od koronavirusa. Kako se navodi, reč je čoveku koji je dugo vremena živeo u Vuhanu, a primljen je u bolnicu pošto su kod njega primećeni simptomi koji su izazvali sumnju.

- Medicinski radnici su sve vreme pazili na nas. Oporavio sam se i dozvolili su mi da mogu da napustim bolnicu. Uspeo sam da ozdravim samo zahvaljujući njihovom lečenju - rekao je Jang.

Jangov brat kazao je da su prijavili slučaj čim su primetili promene kod njega, tako da je "mogao da dobije tretman u pravo vreme".

Medicinska sestra izlečena i odmah se vratila na posao

Guo Kvin, medicinska sestra u Vuhanu, uspela je da pobedi virus, a o kakvoj je heroini reč govori činjenica da se odmah vratila na posao kako bi pomogla ljudima. Ona je posle karantina i lečenja koje je trajalo 20 dana uspela da se oporavi i posveti drugim pacijentima.

- Rekli su mi da je glavna sestra radila bez prestanka u jednoj smeni. Bila sam toliko zabrinuta za to, da mi je to pomoglo da se brže oporavim i vratim na posao kako bi pomogla ljudima - kazala je 38-godišnja medicinska sestra.

Do sada 170 osoba umrlo

Prema poslednjim podacima, 170 osoba je umrlo, a skoro 8.000 je zaraženo. Zabeleženi su novi slučajevi infekcije u Indiji i na Filipinima, a Rusija je zatvorila granicu sa Kinom zbog bojazni da ne dođe do širenja virusa.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. januar 2020 | 11:21

    Kinezi ce iz ovog izvuci pouku ko im je pravi prijatelj ,jer na muci se poznaju junaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA