≫ 

Srbin u Španiji uhapšen zbog prodaje doping sredstava: Operacija krenula iz klinike za dijalizu

Tesno sarađivao sa medicinskom sestrom iz klinike, po dozi zarađivali 250-350 evra

  • 1
Hapšenje, Španija

Foto: Prinstskirn Youtube/ Diario Palmero

Srbi su uhapšeni u Španiji zbog prodaje doping sredstava. Privedeni su organizatori međunarodne mreže koja je prodavala eritropoetin (EPO), zabranjenu supstancu u sportu.

Prema navodima El Munda, operacija je organizovana iz dva grada - u Barseloni i Kadizu. Na poslu su bili angažovani jedan Srbin, koji je živeo u Barseloni, i medicinska sestra iz lokalne bolnice, mada je za zločin optuženo ukupno šest osoba čija se imena ne navode.

El Mundo navodi da je krijumčarenje započeto u privatnoj bolnici u Kadizu specijalizovanoj za lečenje pacijenata na dijalizi. Reč je o poslu sklopljenom između medicinske sestre, koja je delovala iz bolnice, i Srbinu, čiji identitet nije naveden, a koji je bio zadužen za logistiku i prodaju iz Barselone.

Hapšenje, Španija

Španska nacionalna garda Foto: Prinstskirn Youtube/ Diario Palmero

Taj posao trajao je najmanje deset godina dok ga španska nacionalna garda nije otkrila. U otkrivanju mreže krijumčara pomoglo je to što se jedno ime pre deset godina pojavilo u sličnoj istrazi. Reč je o sajtu specijalizovanom za ilegalnu prodaju dopinga.

Tada je bilo nemoguće otvoriti istragu, ali ova informacija bila je arhivirana i čekala nove tragove. Prvi su stigli još 2017. zahvaljujući španskoj antidoping agenciji kojoj su stigle prve anonimne optužbe na račun Srbina i medicinske sestre.

Sumnja se da su uzeli prosečno 250 evra po svakoj prodatoj dozi. Procenjuje se da su samo u protekle tri godine uspeli da prodaju najmanje 5.000 doza. Prema toj analogiji, u protekloj deceniji, koliko se sumnja da deluju, mogli su prodati više od 15.000 doza.

Medicinska sestra bila je neophodan činilac. Na klinici za dijalizu, pacijentima je davan EPO kao deo terapije. Ona je bila zadužena za porudžbine, a one su stizale iz Švajcarske, Italije, Francuske, Nemačke, Portugalije, Turske i Grčke - po ceni za 350 evra za robu najboljeg kvaliteta. Za prodaju u okvirima Španije bila je zadužena upravo spomenuta medicinska sestra, za prodaju van granica zemlje, Srbin o kojem se malo zna.

Hapšenje, Španija

Potraga za opijatima Foto: Prinstskirn Youtube/ Diario Palmero

Isti izvor prenosi da su eritropoetin kupovali i amaterski i profesionalni sportisti.

Eritropoetin (EPO) se ilegalno koristi kao droga u nekim sportovima. Ovaj stimulans pomaže sportistima poboljšanje dotoka kiseonika u mišiće.

Slavni američki biciklista Lens Armstrong kažnjen  je 2012. godine doživotnom diskvalifikacijom zbog upotrebe eritropoetina.

Hapšenje, Španija

Pronađene nedozvoljene supstance Foto: Prinstskirn Youtube/ Diario Palmero

Video: Srpski carinici uhapsili Bugarina sa 30 kilograma heroina

(Telegraf.rs/ El Mundo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA