≫ 

"Osećamo se bezbedno, za sada": Marko će se iz Kine u Srbiju vratiti samo u slučaju vanrednog stanja

Jovanović kaže da je u kontaktu sa ambasadom, kao i da se za sada osećaju bezbedno

  • 1
Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus

Foto: Tanjug/AP

"Zasad se osećamo bezbedno, nevolja je što je ovo prilično nepoznat virus i samim tim verujem da niko ne zna šta će se dalje dešavati", kaže Marko Jovanović, Srbin, koji već pet godina sa porodicom živi u kineskom gradu Šenženu.

Povratak u Srbiju maltene je poslednja opcija, kaže Jovanović za "Blic".

- U Srbiju planiramo da dođemo samo u slučaju zvaničnog vanrednog stanja, gde država zabrani dalji rad generalno, i to opet u zavisnosti od politike poslodavaca u tom slučaju: da li bi dobili otkaze, ili neplaćeno odsustvovanje ili nešto treće - kaže Jovanović.

On dodaje i da u Šenženu, sudeći po društvenim mrežama, između 1.000 i 2.000 srpskih državljana. Ovaj grad veoma je popularan među Srbima, kaže on, zbog blizine Hong Konga i bezviznog režima. U celoj Kini ima između pet i 10 hiljada naših ljudi, procenjuje Jovanović.

- U kontaktu smo sa ambasadom, ali se trudimo da ih ne zamaramo previše, jer ima naših državljana u Vuhanu i Hubei provinciji u kojoj jeste vanredno stanje i karantin. U ostatku Kine nije toliko kritično, i naši ljudi, ukoliko se plaše i ne osećaju bezvedno, imaju svaku mogućnost da se spakuju i napuste Kinu.

Danima nema promena, kaže Jovanović, ali dodaje i da ima utisak da se usporio napredak samog virusa: broj novoobolelih, kao i mrtvih manji je nego prethodnih dana, napominje on.

- Koliko vidim po vestima, dosta aviokompanija obustavilo letove ka Kini i iz nje, tako da je sad pomalo problem našim ljudima da se vrate u Kinu, ovima koji su bili na odmoru, a ovima koji su se vipe uplašili, teže je da se evakuišu. Takođe Hong Kong je redukovao broj otvorenih prelaza sa Kinom, obustavio vozove i feribote ka gradu, kao i praktično zabranio Kinezima da uuđu na kopno, ali čini se da stranci za sad nemaju problema - ističe Jovanović.

- Koliko sam uspeo da pročitam, u Vuhanu je trenutno je oko pet (naših) ljudi pod blokadom, ali niko nije oboleo. Mada, takve se informacije menjaju iz sata u sat - zaključuje on.

Video: SZO proglasio globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA