Senat izglasao: Nema pozivanja novih svedoka na suđenju Trampu

Od republikanskih senatora, zahtev da se pozovu novi svedoci podržali su samo Suzan Kolins i Mit Romni

  • 0
Senat, Senat SAD, Američki Senat Foto: Tanjug/AP

Sa 51 glasom za i 49 protiv, članovi Senata glasali su protiv pozivanja novih svedoka i razmatranja novih dokumenata na suđenju predsedniku Donaldu Trampu.

Od republikanskih senatora, zahtev da se pozovu novi svedoci podržali su samo Suzan Kolins i Mit Romni. Vođa republikanske većine Mič Mekonel izjavio je da je sada cilj da se suđenje Trampu završi "u narednih nekoliko dana."

Senator Romni je ranije rekao je da bi podržao da se za svedoka pozove Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost i tako se pridružio Suzan Kolins, senatorki, iz Mejna, koja je najavila da bi podržala da se pozovu svedoci.

Senator Lamar Aleksander, koji je bio neodlučan, prelomio je u četvrtak uveče i rekao da su demokrate dokazale slučaj protiv Trampa, ali da "predsednikova dela nisu za opoziv, čiji su vrlo zahtevni uslovi propisani Ustavom SAD".

Aleksander je dodao da je "neprikladno da predsednik traži pomoć inostranog lidera da istraži njegovog političkog protivnika i da blokira pomoć Sjedinjenih Država da bi ohrabrio takvu odluku". Protiv novih svedoka glasala je i senatorka Liza Murkovski sa Aljaske, za koju se ranije verovalo da bi mogla da podrži zahtev demokrata.

- Imajući u vidu stranačku prirodu procesa opoziva od samog početka, došla sam do zaključka da u Senatu neće biti poštenog suđenja. Ne verujem da bi nastavak ovog procesa išta promenio. Sa tugom moram da priznamo da je kao institucija, Kongres - omanuo - saopštila je Murkovski.

(Telegraf.rs/Glas Amerike)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA