≫ 

Jutro posle turbulentnog Bregzita: Britanija je možda izašla, ali još nije kraj. Šta se sada dešava?

Sada je na premijeru Borisu Džonsonu da osmisli buduće odnose Britanije prema EU

  • 9

Velika Britanija je napustila Evropsku uniju. Više od tri godine pošto su Britanci glasali za prekidanje veza sa evropskim blokom, Bregzit se i dogodio. I to je to, je l' tako? Nema više pregovora, debata i glasanja? Pa, ne baš. Poslednji dan januara je samo obeležio kraj prve faze procesa, što bi se reklo kod nas "dala baba dinar da uđe u kolo, a dva da izađe". Šta je ostalo da se odradi?

Britanija je dogovorila uslove razlaza sa EU, premijer Boris Džonson ispregovarao je sa Briselom dogovor o Bregzitu svoje prethodnice Tereze Mej i ubedio poslanike da glasaju za njega. Poznat kao sporazum o povlačenju, po kome će Britanija platiti za ovaj "razvod" i po kome se takođe štite prava građana EU koji žive u Britaniji. Tu spadaju još granični sporazumi sa Severnom Irskom i uslovi perioda tranzicije.

Bregzit, naslovne stranice Dejli mejl: "Izašli smo, nova era za Britaniju", Foto: Daily Mail

Sada je na premijeru Džonsonu da osmisli buduće odnose Britanije prema EU, koji uključuju oblasti poput trgovine i bezbednosti. Kako sada stvari stoje, premijer ima vremena do kraja godine da ostvari dogovor. To je približan datum kada će novi odnos Britanije i Brisela stupiti na snagu. Do tada, Britanija će biti u prelaznom periodu.

Bregzit, naslovne stranice San: "Hoćemo izlazak, a ne rat", Foto: The Sun

Šta je prelazni period?

Britanija je zvanično napustila EU, ali će u ograničenom periodu i dalje nastaviti da poštuje pravila i norme evropskog bloka. U suštini, sve ostaje isto. Neće biti promena za Britance koji žele da putuju u ostatak Evrope, promena neće biti ni na irskoj granici, ali i bez promena za građane EU koji žive u Britaniji.

Bregzit, naslovne stranice Gardijan: "Dan kada smo rekli Doviđenja", Foto: The Guardian

Tranzicioni period, poznat i kao period implementacije, namenjen je da obema stranama pruži vremena i prostora da oblikuju buduće odnose i vreme da se pripremi.

Bregzit, naslovne stranice Dejli ekspres: Ustani i zablistaj, preporođena nova Birtanijo!", Foto: Daily Express

Do kada će trajati prelazni period?

Prvobitno je bilo planirano da traje nešto manje od dve godine. To je bio plan kada je Tereza Mej pokrenula Član 50, formalni proces izlaska države iz EU, u martu 2017. godine. Britanija i EU imale su dve godine da dogovore povlačenje koje je potom trebalo da ratifikuju parlamenti. Posle toga trebalo je da ostane 21 mesec da se dogovore budući odnosi.

Bregzit, naslovne stranice Fajnenšel tajms: Britanija konačno presekla veze sa EU, Foto: FT Weekend

U teoriji zvuči kao dovoljno vremena, ali se u praksi pokazalo haotičnim. Britanski poslanici odbili su dogovor tri puta, prisiljavajući tako premijerku da tokom prošle godine traži odlaganje u dva navrata. Bregzit je na kraju i "došao glave" Terezi Mej, što je omogućilo Borisu Džonsonu da ostvari ambiciju i uđe u Dauning strit.

Bregzit, naslovne stranice Dejli telegraf: Konačno napolju, pravo je olakšanje da smo to konačno napravili, Foto: The Daily Telegraph

Ali, iako su se stanar u Dauning stritu 10 i datum Bregzita promenili, jedna stvar nije, a to je datum završetka prelaznog perioda. Džonson se zavetovao da neće tražiti produženje prelaznog perioda. To daje Londonu i Briselu 11 meseci da dogovore buduće odnose.

Bregzit, naslovne stranice Dejli star: Istorijski dan, Foto: Daily Star

Da li je to dovoljno vremena? Kritičari i mnoge "sede glave" smatraju da je ovaj rok prekratak. Ističe se da je trgovačkim pregovorima potrebno i nekoliko godina da se zaključe.

Bregzit, naslovne stranice Tajms: Doviđenja Evropskoj uniji, Foto: The Times

Za sada, Boris Džonson odbija da promeni mišljenje. I u zakonu se navodi da se ovaj period ne može produživati. U krajnjem slučaju, ovo ipak može i da se promeni. BoDžo, kako ga nazivaju ostrvski mediji, može od poslanika da traži da "polukružno skrenu", ako bude želeo.

Krajnji rok za odluku o produženju tranzicionog perioda je kraj juna. Ipak, to je, na neki način, još daleko.

Bregzit, naslovne stranice Dejli miror: Istorijski trenutak, sada da izgradimo Britaniju koja nam je obećana, Foto: Daily Mirror

U narednih nekoliko nedelja, pregovori o budućim odnosima će započeti.

Britanija je možda izašla, ali Bregzit još nije gotov.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(J.V. / News.sky)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA