Koronavirus odneo 362 života, Rusija blokira železnički i aviosaobraćaj sa Kinom

Kineski vlasti nastavljaju da se bore protiv širenja ovog virusa, a uspele su za 10 dana da završe bolnicu sa 1.000 kreveta u Vuhanu

  • 1
Korona virus, koronavirus, Kina Foto: Tanjug/AP

Koronavirus i dalje ne jenjava. Prema najnovijim podacima, 362 osobe preminule su od ovog virusa, dok je skoro 17.000 zaraženo.

Bojazan u javnosti povećala je informacija da su među 36 putnika koji su stigli iz Kine u Francusku otkriveni simptomi virusa. Kineski vlasti nastavljaju da se bore protiv širenja ovog virusa, a uspele su za 10 dana da završe bolnicu sa 1.000 kreveta u Vuhanu, iz kog je krenuo širenje opasne zaraze.

Kako navode lokalne vlasti, za nekoliko dana biće otvorena druga bolnica koja bi trebalo da ima 1.500 kreveta, a oba objekta su napravljena za borbu protiv ovog smrtonosnog virusa.

Pošto je Rusija zatvorila granicu sa Kinom, te je privremeno zabranila i izdavanje radnih viza kineskim građanima zbog straha od širenja te infekcije, Kremlj je odlučio da od ponedeljka u ponoć po lokalnom vremenu zaustavi sav železnički saobraćaj, a među njima je i blokada direktne linije Moskva - Peking. Takođe, najavljeno je da će Rusija od utorka privremeno zabraniti ulazak u zemlju turista koji avionima dolaze iz Kine. Međutim, piše Rojters, letovi neće biti zabranjeni na mosovskom međunarodnom aerodromu "Šeremetjevo".

Potpresednica vlade Ruske Federacije Tatjana Golikova je dodala da bi čarter letovi koji dovoze ruske državljane iz Kine mogli da budu obustavljeni 14. februara. Ruski premijer Mihail Mišustin odlučio je danas da će Rusija obezbediti humanitarnu pomoć Kini u borbi protiv koronavirusa

Maldivi zatvorili granice za dolaske iz Kine

Maldivi su zabranili pristizanje putnika iz Kine, zbog širenja koronavirusa, a prema rečima ministra turizma te zemlje Ali Vaheda, ta mera se odnosi na sve turiste koji štižu iz Kine ili su prošli kroz nju."Izuzeci će biti kada je reč o državljanima Maldiva", naglasio je Vahed.

Evakuacija srpskih državljana

Četvorica srpskih državljana Stefan Vojnić iz Beograda, Aleksandar Kalaba iz Zrenjanina, Nenad Nešković i Dušan Đelić iz Aranđelovca, 2. februara su uspešno evakuisani iz kineskog grada Vuhana, koji je epicentar koronavirusa.

Oni su u nedelju, posle 12 sati leta, stigli u vojnu bazu Istr na jugu Francuske. U avionu "erbas A380" malteške čarter kompanije "Hi Fly" sa četvoricom Srba bilo je ukupno 245 putnika, od čega 50 dece, 65 Francuza i čak 180 stranaca iz 30 različitih država. Većina njih, kao i Vujić, Kalaba, Nešković i Đelić, biće smešteni u sobama Visoke škole za vatrogasne oficire nedaleko od Marseja, gde će provesti 14 dana. Oni neće biti u mogućnosti da napuste ograđen prostor koji obezbeđuju specijalci.

Čeka se potvrda iz Osijeka

Kod pacijenta iz Đakova koji je hospitalizovan u KBC Osijek ipak ni trećim testom u Zagrebu nije isključen koronavirus. Uzorak je poslat na dalje testiranje u Berlin, a hrvatski mediji navode da je mladić bolje i da je i dalje u izolaciji.

Video: Brod sa 7.000 putnika zarobljen na moru, bračni par iz Kine ima koronavirus?

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    3. februar 2020 | 11:59

    Normalni ljudi blokiraju,mi i okolina pustamo da setkaju kad hoce i kako hoce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA