≫ 

Papa Franja otvorio vrata svoje raskošne palate beskućnicima: "Lepota zaceljuje"

Predlagali su mu da renovirano zdanje iz XIX veka pretvori u hotel, ali on je taj predlog odbio u korist onih kojima je sklonište najpotrebnije

  • 0
Papa Franja

Foto: Tanjug/AP

Palaco Miljiori je velelepno zdanje iz XIX veka u posedu rimokatoličke crkve. Nalazi se pri Trgu Svetog Petra u Vatikanu, a pre godinu dana su ga napustile časne sestre iz crkvenog reda Kalasancijane, koje su tamo obitavale 70 godina. Palata je posle toga renovirana, pa se postavilo pitanje šta će crkva učiniti sa ovom popularnom turističkom atrakcijom.

Zbog svoje blizine ključnim tačkama u Vatikanu, bilo je predloga da se palata pretvori u hotel, koji bi bez svake sumnje dobro zarađivao, jer je ogromnom broju svakodnevnih posetilaca Rima i Vatikana uvek potreban kvalitetan smeštaj.

Ipak, papa Franja je čvrsto odlučio da Palaco Miljiori nadalje bude siguran dom za beskućnike, prenosi NBC News. Prilikom svečanog otvaranja renoviranog zdanja, papa je poručio da lepota zaceljuje. On je blagoslovio palatu 31. januara, uoči Svetskog dana siromaštva.

Palata, koja nosi nezvaničan naziv Palata siromaha, trenutno je dom za oko 50 beskućnika, koji nastanjuju 16 spavaćih soba, dok im tople obroke pripremaju volonteri.

- Ovo mesto je za mene dom. Imam svoj krevet, svoju sobu i kupatilo. U potpunosti se razlikuje od spavaonica koje sam do sada posećivao. Ta mesta su ličila na staju krcatu stokom - kaže Mario Breca (53), novi stanar papinog skloništa. Pored toga što je živeo na ulici, amputirana mu je noga zbog ozbiljne bolesti, a živi od državne invalidnine u iznosu od 270 evra mesečno.

Karlo Santoro, pripadnik katoličkog dobrotvornog udruženja Zajednice Sv. Egidija, koja je bila uključena u ovaj projekat, smatra da je Palaco Miljiori pravi spoj krajnosti.

- Reč je o raskošnom zdanju, tik pored Trga i Bazilike Svetog Petra, koje nastanjuju oni koji donedavno nisu ni imali krov nad glavom - ističe Santoro.

Ovakvo interesovanje pape Franja za materijalno ugrožene nije novost. On je 2016. pozvao sve ljude koji nemaju dom da prisustvuju služenju mise u Vatikanu, koja je bila posvećena isključivo njima, a tokom tog događaja je oštro osudio način na koji se čitav svet ophodi prema najsiromašnijim pripadnicima svog društva (UNILAD).

Video: Snimak koji je obišao svet: Papa udario vernicu, pa pokušao da objasni šta se dogodilo

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA