Aktivisti nestaju jedan po jedan, pronađeno drugo telo: Sve ima veze sa jednom vrstom leptira

Raul Hernandez je radio kao vodič ture u utočište ovakvih leptira u meksičkoj državi Mičoakan. Njegovo telo, na kom se nalaze tragovi udaraca i povrede glave, nađeno je dva dana nakon sahrane Homera Gomeza, još jednog aktiviste

  • 0
Kraljevski leptir Meksiko Foto: Tanjug/AP

Za samo nekoliko dana u Meksiku su nađena mrtva dvojica aktivista za očuvanje kraljevskih leptira.

Raul Hernandez je radio kao vodič ture u utočište ovakvih leptira u meksičkoj državi Mičoakan. Njegovo telo, na kom se nalaze tragovi udaraca i povrede glave, nađeno je dva dana nakon sahrane Homera Gomeza, još jednog aktiviste.

Meksiko, ubistvo aktiviste za očuvanje leptira Sahrana Homera Gomeza; Foto: Tanjug/AP

I Gomez je takođe bio jedan od vođa ovog utočišta za kraljevske leptire u istoj državi, a njegova porodica je potvrdila da je dobijao pretnje.

Raul Hernandez (44) je nestao u ponedeljak, 27. februara. Otišao je sa posla sasvim normalno i poslenju put je viđe u selu El Ojamel.

Telo je nađeno šest dana kasnije na vrhu brda u utočištu za leptire. Forenzičari navode da je njegovo telo prekriveno modricama i da ima duboku ranu na glavi. U toku je istraga.

Strahuje se da je njegova smrt povezana sa time što je i Homero Gomez nestao na istom području 13. januara.

Kraljevski leptir Meksiko Šuma u kojoj je moguće naći ove leptire; Foto: Tanjug/AP

Gomezovo telo je nađeno 29. januara, a njegova porodica je saopštila da je pre nestanka aktivista primao pretnje i da je traženo da prestane sa kampanjom protiv ilegalne seče drveća.

On je bio neumorni pobornik očuvanja kraljevskih leptira i šuma borova i jele u kojima oni obitavaju. Utočište kojim je upravljao otvorio je u novembru kao deo strategije za zaustavljanje ilegalne seče šuma na tom području, što je ključno stanište za tu vrstu.

Zvaničnici su prvo naveli da na njegovom telu nije bilo tragova nasilja, ali je obdukcija pokazala da je pretrpeo udarac u glavu pre nego što se utopio u bunaru.

Stopa ubistava u Meksiku porasla je u proteklih nekoliko godina, a zvaničnici navode da je 2019. bila najsmrtonosnija ikada, sa rekordna 34.582 ubistva.

Veruje se da je većina delo kriminalnih grupa koje ubijaju sve koji im stanu na put za obavljanje aktivnosti poput trgovine ljudima i drogom, ali i seče šuma.

Kraljevski leptir Meksiko Neverovatan kraljevski leptir; Foto: Tanjug/AP

Zašto je kraljevski leptir poseban?

Naučnici su fascinirani narandžasto-crnim leptirima zbog mogućnosti da prelete ogromne daljine samo da bi prezimili u Meksiku - što je najduža migracija bilo kog insekta.

Istraživači su otkrili da leptiri koriste svojevrsni unutrašnji solarni kompas kako bi ih on vodio tokom leta iz Kanade i SAD do istog područja na granici Mičoakana i Meksika svake godine.

Kraljevski leptir Meksiko Na tom području ovo je sasvim normalan prizor; Foto: Tanjug/AP

Jednom kada stignu do planinskih obronaka šuma jele, skupe se da bi ostali topli. Na desetine hiljada leptira mogu se videti na jednom stablu, što veoma privlači turiste.

Međutim, ekolozi upozoravaju da nelegalna seča predstalja veliki rizik za ove šume i leptire koji ovde provode zime.

Video: Kad hiljade leptira prekrije nebo Vijetnama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA