≫ 

Kakva je situacija na "Princezi" gde su Srbi zarobljeni: Imaju sve potrepštine

Deset osoba sa kruzera koji se, sa 3.700 putnika, vratio iz Hongkonga i pristao u japanskoj luci Jokohoma zaraženo je koronavirusom

  • 15

Više od 3.700 putnika, među kojima ima Srba, Crnogoraca i Hrvata, zarobljeno je na kruzeru "Diamond Princess", koji je stavljen u karantin zbog koronavirusa.

Kruzer se vratio nazad u Japan nakon što su vlasti Hongkonga obavestile posadu da je jedan od putnika koji se iskrcao pozitivan na test koronavirusa.

Nakon brojnih ispitivanja, dijagnostifikovan je opasan virus kod čak deset osoba.

Lekarski pregled putnika je počeo nakon što se pokazalo da je putnik (80) iz Hong Konga koji se iskrcao, pozitivan na koronavirus.

Kompanija u čijem vlasništvu je kruzer, saopštila je da prvi zaraženi pacijent nije pokazivao simptome bolesti dok je bio na brodu. Njemu je dijagnostifikovana bolest tek šesti dan po napuštanju kruzera. Brod je prvo bio zadržan 24 sata u luci, nakon čega su vlasti donele odluku da kruzer sa 3.700 osoba stave u dvonedeljni karantin.

Zaraženi će biti prebačeni u bolnicu

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Japana, određeno je testiranje 273 osobe, od kojih su testovi već obavljeni na 31 čovek. Od njih 31, deset je pozitivno na koronavirus, prenosi "Blumberg".

Svi putnici će morati da budu odvojeni od onih koj su zaraženi, a zamoljeni su i da svi ostanu u svojim sobama.

- Osobe kod kojih je dijagnostifikovan koronavirus, biće prebačeni u bolnicu - saopšteno je iz kompanije.

Ministarstvo zdravlja u Japanu saopštilo je da će brod biti u karantinu najmanje 14 dana.

- Prva faza, odnosno provera zdravstvenog stanja svih putnika na kruzeru je završena. Za sada je zaraza potvrđena kod deset ljudi - saopštili su iz ministarstva.

Japan China Outbreak Donese potrepštine na brod Foto: Koki Sengoku

Virusom su zaraženi državljani SAD, dvoje putnika iz Australije, troje iz Japana, troje iz Honkonga i jedan Filipinac koji je član posade.

Kako su saopštili iz kompanije, putnici koji su u karantinu imaće neograničenu upotrebu interneta, pošto će brod morati da isplovi.

- Brod će morati da isplovi, a u Jokohami će biti snabdeveni hranom i svim potrepštinama - saopšteno je iz kompanije.

Kruzer je, inače, nakon 14 dana plovidbe pristao u luku Jokohoma, blizu Tokija. Ruta "Princeze" podrazumevala je zaustavljanje u Hong Kongu i još nekoliko drugih azijskih luka, pre nego što se vratila u Japan.

Video: Brod sa 7.000 putnika zarobljen na moru, bračni par iz Kine ima koronavirus?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    5. februar 2020 | 14:30

    To je ozbiljna država, karantin 14 dana pa vidiš kako su se pojavili oboleli, a ne kao mi, poslali veterinarsku inspekciju da meri temperaturu Kinezima iz Vuhana na graničnom prelazu i sve ih pustili da dva dana vršljaju po Beogradu.

  • Vrscanin

    5. februar 2020 | 14:55

    Auuu ko ovde komentarise, potpalublje haha... ima nasih i na pozicijama koje su ispod kapetana a ne na najgorim poslovima... Srbi su jedan od jacih radnika na kruzerima a rad se ceni!

  • Vladimir

    5. februar 2020 | 13:55

    To sto ima Srba nikako nisu mogli biti zarazeni posto oni budu na 4-5 spratu potpalublja i rade najgore poslove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA