≫ 

Ostaje predsednik SAD: Senat oslobodio Trampa svih optužbi

Tramp ostaje predsednik SAD, Senat ga očekivano oslobodio optužbi

  • 24
Kapitol Hil, americki kongres, Donald Tramp, Nensi Polonsi Foto: Tanjug/AP

Predsednika SAD Donalda Trampa Senat je oslobodio optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

- Donald Tramp oslobođen je optužbi - saopšteno je nakon glasanja.

Da Tramp nije kriv po prvoj tački optužnice - zloupotrebu položaja, glasalo je 52 senatora. 

Po drugoj tački optužnice - opstrukciju Kongresa, 53 senatora je glasalo da Tramp nije kriv.

Da bi Tramp bio smenjen, trebalo je da ga proglase krivim dve trećine od sto članova Senata, što se, kao što je bilo i očekivano, nije dogodilo.

Jedini senator koji nije glasao uz svoje partijske kolege jeste Mit Romni, republikanac iz Jute, koji je uoči glasanja rekao da će glasati za opoziv, jer je predsednik "kriv što je zloupotrebio poverenje naroda".

On je rekao da će on "verovatno biti u manjini", te da Tramp neće biti proglašen krivim.

- Moj glas će verovatno biti u manjini u Senatu, ali bez obzira na sve, mojim glasom ću reći svojoj deci i unucima da sam uradio ono što je moja dužnost i ono što je moja država očekivala od mene - rekao je Romni.

Senat, glasanje, Donald Tramp, impičment, opoziv Foto: Tanjug/AP

Mit Romni je na ovaj način postao prvi senator u istoriji SAD koji je glasao za opoziv predsednika iz njegove partije.

Da podsetimo, inicijativa o impičmentu je pokrenuta pre četiri meseca, a Tramp je bio optužen da je prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoci Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage protiv političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina, što je bio i glavni povod za pokretanja procesa opoziva.

Takođe, demokrate su iznele i optužbe da je Tramp pokušao da opstruiše istragu Kongresa o ovom pitanju.

Nakon glasanja o pokretanju postupka za opoziv Trampa, 18. decembra, Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma iz redova demokrata kratko je konstatovala da je taj dan pokazao da se Ustav poštuje, ali i da je to tužan dan za Ameriku jer se opoziva predsednik.

Pelosi je tokom debate Trampa nazvala "pretnjom po američku demokratiju" i konstatovala da je "tragično što su predsednikovi bezobzirni potezi" doveli do pokretanja postupka za opoziv.

- Nije nam ostavio drugog izbora. Predsednik je zloupotrebio položaj kako bi stekao ličnu političku korist na račun američke nacionalne bezbednosti - tvrdila je Nensi Pelosi.

Inače, Tramp je treći predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji protiv koga je pokrenut proces impičmenta, ali nijedan američki predsednik nije opozvan u Kongresu.

Endrju Džonson i Bil Klinton nisu opozvani, a Ričard Nikson, koji je 1974. bio najbliži opozivu, prethodno je podneo ostavku.

Video: Tramp nije hteo da se rukuje sa predsednicom parlamenta, pa mu je pocepala govor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA