• 1

Od grada u srcu Evrope vlast digla ruke: Preuzela ga mafija, droga i prostitucija na svakom koraku

Nekadašnji turistički raj Kastel Volturno između Rima i Napulja je postao središte nigerijske mafije u Italiji i Evropi. Vlast je digla ruke od ovog mesta punog izbeglica iz Afrike

  • 1

Ne, ovo nije Nigerija, ovo je Italija. Kastel Volturno, gradić udaljen dva sata vožnje od Rima prema jugu. Direktno na moru. Ovde je nekada bio porodični turistički raj. Međutim, danas je Kastel Volturno grad od kojeg su vlasti digle ruke. Središte organizovanog kriminala i siromaštva. Svuda su otpad i ruševine.

Pored italijanske mafije ovde se poslednjih godina stacionirala  i nigerijska mafija. David, nekadašnji član jednog od nigerijskih klanova, današnji doušnik policije koji ne želi da mu se spominje ime, govori kako se dve mafije različitih etničkih predznaka dobro nadopunjuju.

Zapravo je Kamora, kako se u ovom delu Italije naziva mafija, ovaj gradić prepustila nigerijskim bandama.

- Kastel Volturno je centar nigerijske mafije i jedino mesto gde možete živeti bez da vas neko kontroliše. Ovde možete da radite šta vam je volja bez da vlast uopšte nešto sazna - priča David.

Droga važnija od ljudi

Nigerijci ovde obrću milione, pre svega krijumčarenjem droge i prisilnom prostitucijom. David je bio jedan od krijumčara droge. Iz Ekvadora, Malezije ili Brazila - putovao je gde god je trebalo i u malim paketićima koje je progutao prebacivao kokain u Italiju. U želudac mu je stalo do 1,2 kilograma. Kao kurir je doživeo mnogobrojne brutalnosti.

- Ako neki kurir nakon dolaska u Italiju i iz nekog razloga nije mogao izbaciti kokain iz digestivnog trakta, onda su ga vezali i pustili da umre. I nakon toga bi mu izvadili kokain iz utrobe. Roba je važnija od čoveka. Čovek ne vredi ništa - priča David.

Castel Volturno, Nigerijska mafija

Foto: Shutterstock

Formiranje nigerijske mafije je prema nekim informacijama započelo tek ovde u Italiji i to po uzoru na strukture domaće Kamore. Regrutacija se vrši među mnogim izbeglicama koje već godinama morskim putem dolaze u Italiju.

Policija i karabinjeri žmure na oba oka

U Kastel Volturnu nigerijska mafija ima odrešene ruke. Kao i drugde u Italiji, vlasti se teško suočavaju s organizovanim kriminalom. Mafija preuzima napuštene zgrade, kojih je ovde sve više i tamo trguje svime: oružjem, drogama te ženama i devojčicama koje prisiljava na prostituciju.

David govori o tome kako se na otvorenom moru preuzimaju pošiljke.

- Oko 10 sati uveče pratimo pojavljuju li se na pučini na horizontu neki signali. Tada uskačemo u glisere i pokupimo robu - kaže on.

David je svestan da ima mnogo policajaca i karabinjera koji znaju za ovu praksu, ali ne preduzimaju ništa. On smatra da Italija nema problem samo s jednom mafijom. On, kako kaže, želi da se moć nigerijske mafije, koja seže do visokih političkih krugova, napokon smanji.

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bisenija

    Ima sličnosti sa nama! Vrlo brzo cemo postati br.2.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima