"Bolno je. Smrtonosni virus se vraća": Ispovest čoveka koji je preživeo SARS

Od SARS-a je 2003. godine zaraženo više od 8.000 ljudi, a umrlo je tačno 774. Najteže je pogođena Azija, a rekordan broj smrtnih slučajeva, 300, zabeležen je u Hongkongu

  • 0
Aleks Lam SARS Printscreen/CNN

Skoro dve decenije nakon što je izlečen, nekadašnji pacijent koji je bolovao od SARS-a Aleks Lam i dalje se seća epidemije koja je harala.

- Bilo je bolno čuti vesti ponovo. SARS se vraća, smrtonosni virus se vraća - rekao je on.

Ipak, nije se vratio SARS, ali je došao novi tip virusa koji je iz iste "porodice", hara Kinom, ali i ostatkom sveta.

Od SARS-a je 2003. godine zaraženo više od 8.000 ljudi, a umrlo je tačno 774. Najteže je pogođena Azija, a rekordan broj smrtnih slučajeva, 300, zabeležen je u Hongkongu.

Lam je bio u izolaciji tri nedelje i smatra da je "srećnik" jer je otpušten iz bolnice bez daljih komplikacija.

- Stavljen sam u veliku sobu sa mnogo drugih pacijenata. Čuo sam neke da kašlju noću, plaču, to je bilo zaista tužno - rekao je on za CNN.

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Novi virus

Koronavirus, koji se zasad proširio na još najmanje 27 teritorija izvan Kine, je već veći u brojkama. Najmanje 28.000 ljudi je zaraženo širom sveta, a više od 560 je umrlo.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu vanrednu situaciju, što je nateralo brojne zemlje da uvedu određene mere zaštite.

Džon Nikols, profesor na Univerzitetu Hongkong, rekao je da je epidemija SARS-a okončana u julu 2003. godine i to dobrom higijenskom praksom, kao što je na primer često pranje ruku, ali i uslovima u okolini kao što su vlažnost i letnje temperature.

- Biće isto i sa ovim. Mislim da će ovo biti kao SARS i svet će zapravo da ima veoma jaku prehladu skoro pet meseci - rekao je on.

Kako bi sprečili dalje širenje, Kina je naredila blokadu milionskih gradova. Saobraćaj je obustavljen, a škole u Hongkongu i Makau neće raditi do marta.

Neke države kao što su Južna Koreja i Filipini zatvorile su granice sa posetioce koji dolaze iz Kine. I druge zemlje su izdale upozorenja.

Uprkos drastičnim merama, eksperti veruju da će "obuzdavanje" novog virusa da bude mnogo teže nego što je to slučaj sa virusom SARS.

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nešto normalno?

Stručnjaci upozoravaju da bi novi koronavirus mogao da postane uobičajena svetska bolest, kao što je grip. To zapravo uopšte ne bi bio presedan. H1N1, virus odgovoran za epidemiju iz 2009. godine, sada je postao sezonski.

Za Lama, bivšeg pacijenta, ovakav scenario bi bio neuspeh. On je sada šef Asocijacije za uzajamnu pomoć u Hongkongu, grupe koju čine preživeli od SARS-a, koja zove vladu Hongkonga da preuzme striktnije mere za okončanje epidemije.

- Nadamo se da vlada može da uradi nešto drastičnije... jer su veći delovi Kine veoma rizični - rekao je on.

Takođe, pozvao je na jedinstvo.

- U borbi protiv zaraznog virusa, moramo da stojimo zajedno. Ne smemo da paničimo. Moramo da mislimo pozitivno, jer jednog dana će bolest nestati - naveo je on.

Video: Razvojni put virusa koji već mesec dana kosi sve pred sobom

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA