≫ 

Jednu stvar svi moraju da imaju u koferu: Neobična pravila koja Vindzori imaju za svoja putovanja

Iako se nama njihov život nekada čini idealnim i zavidimo im na tome što mogu posetiti bilo koji deo sveta kada god požele, članovi britanske kraljevske porodice možda i ne uživaju toliko koliko nam se čini

  • 0
William and Kate shutterstock

Članovi kraljevske porodice imaju brojna prvila i ne mogu uvek da se opuste u onolikoj meri koliko se to nama čini, piše Bright Side. Ipak, možda najneobičnija pravila odnose se na njihova putovanja.

Njihova putovanja su kratka i dosadna

Princeze, vojvotkinje, pa čak i kraljica mogu samo da sanjaju o putovanjima punim izleta, ležernih šetnji i posete kafićima. Naravno, mogu da priušte sebi to da posete bilo koji deo sveta, tako da ih i ne treba mnogo žaliti.  Ipak, većinu svog vremena, članovi kraljevske porodice provode u zvaničnim posetama i svaki minut im je precizno isplaniran. Oni čak znaju i u koje vreme će napustiti neki događaj i ući u auto. Uzgred rečeno, najčešće imaju samo 40 minuta da posete najpopularnije svetske atrakcije.

Trebalo bi uvek da imaju duplu, identičnu garderobu

Lična asistentkinja kraljice i njena stilistkinja, Endžela Keli, uvek izrađuje 2 identična odela za Elizabetu II. Stvar je u tome da kraljica uvek mora da izgleda besprekorno. Dakle, ukoliko dođe do nekih neplaniranih stvari, ona može brzo da se presvuče, dok još niko nije primetio šta se dogodilo. Oni ni slučajno ne smeju imati bilo kakve rupe, šavove i fleke na garderobi.

Uvek moraju imati crno odelo

Predstavnici monarhije uvek moraju imati crno odelo u svom koferu. Ono nije za svečane prilike, već u slučaju da neko od rođaka ili bliskih prijatelja porodice umre dok su oni na putu. Tako će, po povratku sa puta, biti prikladno obučeni.

Ovo pravilo je usvojeno kada je umro otac kraljice Elizabete, 1952. godine dok je ona bila u Africi. Kada se vratila, morala je da čeka u avionu dok joj ne donesu crno odelo.

Trebalo bi da imaju zalihe sopstvene krvi

Verujemo da je ovo najuvrnutija stvar koja se može naći u koferu članova kraljevske porodice. Ipak, protokol nalaže da moraju imati sa sobom zalihe sopstvene krvi. Osim toga, tu uvek mora biti i lekar koji bi izvršio transfuziju krvi ukoliko zatreba, tako da na putovanja sa njima uvek ide njihov lični lekar.

Njih prati velika grupa asistenata

Kuda god da krenu, kraljevsku porodicu prati velika grupa asistenata. Sekretarice, frizerke, telohranitelji, stilisti i bebisiterke... Svi koji mogu biti od pomoći, idu na putovanja sa njima. Kraljica ima 34 asistenta, a vojvoda i vojvotkinja od Kembridža oko 10 pomoćnika. Megan i Harija prati samo nekoliko prevodilaca i lični stilisti.

Moraju da znaju kako da se pozdrave sa ljudima na svim jezicima sveta

Oni, pored ovoga, treba da budu upoznati i sa pravilima ponašanja u državi koju posećuju i da ih poštuju. Uvek imaju asistente koji ih pripremaju za neka važna putovanja. Uz to, uvek ih prate prevodioci kojima je maternji jezik jezik zemlje koju posećuju, kako bi se izbegle bilo kakve pauze u razgovorima i brzo se odgovaralo na pitanja.

Poseban jelovnik za svakog člana kraljevske porodice

Radnici u palati unapred pregovaraju sa stranim kuvarima o hrani koju će jesti članovi monarhije. Zabranjeno je da se u njihovu hranu dodaje luk ili previše začina (kako bi im dah bio sveži), morska hrana ili druga hrana koja može dovesti do problema. Kraljica svoje omiljeno jelo čuva u tajnosti jer misli da, ako to kaže svima, to jelo će joj zauvek biti servirano kuda god ode.

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA