≫ 

Kako će istorija jednog dana gledati na impičment Trampa: "Prolazi ono kroz šta je prošao Džonson"

Pre Trampa u istoj poziciji bili su predsednici Bil Klinton i Endru Džonson, a pre nego što je do samog procesa došlo Ričard Nikson je podneo ostavku

  • 2
Americki predsednici opoziv impičment Endru Džonson Bil Klinton Donald Tramp Foto: Tanjug/AP, Facebook/Danney Williams-Clinton, Wikipedia/Mathew Brady

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp preživeo je glasanje u Senatu u procesu impičmenta. Rezultat glasanja republikanskih i demokratskih senatora po dve tačke optužnice bio je 52-48, odnosno 53-47 za opciju da "nije kriv". Tramp je tako postao treći predsednik u američkoj istoriji koji je izašao iz celog procesa kao pobednik.

Pre Trampa u istoj poziciji bili su predsednici Bil Klinton i Endru Džonson, a pre nego što je do samog procesa došlo Ričard Nikson je podneo ostavku.

Istorija je često neoprostivi kritičar, pa se postavlja pitanje i kako će se jednog dana gledati na Trampov impičment. Zasad, mnogi su našli sličnosti u ovom procesu sa onim kroz koji je prošao predsednik Endru Džonson.

Donald Tramp Nakon glasanja u Senatu, Tramp na Tviteru poručio da će večno biti predsednik Printskrin: Twitter

Impičment je trebalo da se koristi samo u najtežim okolnostima, kako bi se predsednik uklonio za ozbiljne prestupe i ukoliko predstavlja opasnost za naciju ili ako nije sposoban da na nastavi svoju funkciju do sledećih izbora.

Čini se, kako piše "Foks njuz" da demokrate u Predstavničkom domu nisu ispunile te standarde.

Naime, kako se navodi, jednog dana će se na Nensi Pelosi (predsedavajuću Predstavničkog doma) i kompaniju gledati kao na "radikalne republikance" koji su opozvali Endrua Džonsona i kojima je falio jedan glas da ga zaista i smene.

Republikanci nisu voleli Džonsona, koji je postao predsednik nakon ubistva Abrahama Linkolna, i nisu bili saglasni sa Džonsonovom odlukom da sprovede Linkolnovu pomirljivu politiku prema južnim državama.

U knjizi "Patriotska istorija SAD" navodi se da su republikanci smatrali Džonsona "diktatorom savijenim nad zbacivanjem vlade". Neki sa druge strane Trampa nazivaju "despotom" i "diktatorom".

"Foks njuz" situaciju upoređuje sa onom u kojoj se našao Endru Džonson. Kako navodi Pol Džonson u knjizi "Istorija američkog naroda" i Endru je tokom procesa bio predmet "zlostavljanja", a danas je, kako se tvrdi u tekstu, to slučaj i sa Trampom.

Takođe, Džonson je bio pod optužnom da je nezakonito smenio sekretara rata Edvina Stentona (saveznika radikalnih repiblikanaca) i zamenio ga Ulajsesom S. Grantom. Kada se precimo u 21. vek vidimo da je i Tramp osuđivan zboh smenjivanja američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, odnosno da je zloupotrebio svoj položaj.

Video: Tramp nije hteo da se rukuje sa predsednicom parlamenta, pa mu je pocepala govor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    9. februar 2020 | 15:46

    mogu demokrate da poljube trampa tamo gde sunce nesija.

  • MUKTE

    9. februar 2020 | 15:52

    neko te optuzi za nesto po principu rekla kazala.nemas pravo da saslusas svedoke koji te optuzuju i isto tako nemas pravo da se branis ni da pozoves svoje svedoke.pa gde to ima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA