≫ 

Smrt kineskog doktora uzbunjivača izazvala bes javnosti: Kako je dvaput umro u medijima

Kineske društvene mreže preplavio je bes - a teško je setiti se nekog događaja iz prethodnih godina koji je izazvao toliku tugu, bes i nepoverenje prema vladi

  • 5
Li Wenliang Li Venliang doktor Kina Foto: Tanjug/AP

Smrt kineskog doktora, koji je pokušao da upozori na opasnost od izbijanja koronavirusa, izazvala je neviđeni bes ali i tugu javnosti u Kini.

Li Venliang umro je nakon što se zarazio virusom dok je lečio pacijente u Vuhanu,

Prošlog decembra poslao je poruku svojim kolegama upozoravajući ih na virus, za koji je rekao da podseća na SARS - novi smrtonosni koronavirus.

Međutim, ubrzo mu je policija zakucala na vrata i rekla mu da prestane da daje "lažne komentare", a protiv njega je pokrenuta istraga zbog "širenja glasina".

Vest o njegovoj smrti izazvala je veliku žalost na kineskoj društvenoj mreži Veibo, koja je ubrzo prerasla u bes, piše BBC.

Već je bilo optužbi protiv vlade da je umanjila ozbiljnost virusa - i u početku pokušavala da to drži u tajnosti.

Smrt doktora Lija samo je dolila ulje na vatru i pokrenula raspravu o nedostatku slobode govora u Kini.

Li Venlijang, Li Wenliang Foto: Weibo

Državno antikorupciono telo sada je reklo da će pokrenuti istragu o "pitanjima koja uključujuju doktora Lija".

Kineska vlada priznala je ranije da nije na vreme reagovala na virus, koji je do sada ubio 636 ljudi i zarazio 31.161 osobu širom sveta.

Prema pisanju kineskih medija, žena preminulog doktora trebalo bi da se porodi u junu.

Kakva je reakcija kineske javnosti?

Kineske društvene mreže preplavio je bes - a teško je setiti se nekog događaja iz prethodnih godina koji je izazvao toliku tugu, bes i nepoverenje prema vladi.

Prva dva najpopularnija haštaga na stranici kineskog medija "Pear Video" bila su "Vlada Vuhana duguje doktoru Liju Venliangu i izvinjenje" i "Želimo slobodu govora".

Oba su ubrzo cenzurisana, a BBC piše da su u petak izbrisane stotine hiljada komentara na mreži Veibo. Ostala je samo šačica njih.

- Ovo nije smrt uzbunjivača. Ovo je smrt heroja - piše u jednom komentaru.

Mnogi sada objavlju na društvenim mrežama pod haštagom "Can you manage, do you understand?" ("Možeš li da upravljaš, da li razumeš?") - referenca na pismo koje je doktoru Liju rečeno da potpiše kada je optužen da narušava "društveni poredak".

Iako se ne spominje njegovo ime, ovi komenatri ukazuju na povećanje besa i nepoverenja prema vladi.

Korona virus, koronavirus, Kina Foto: Tanjug/AP

- Nemoj da zaboraviš kako se sada osećaš. Nemoj da zaboraviš ovaj bes. Ne smemo da dozvolimo da se ovo ponovo desi - glasi još jedan komentar.

Drugi korisnik je napisao kako će se "istina uvek tretirati kao glasina".

- Koliko dugo ćeš lagati? Šta još imaš da sakriješ? Ukoliko si besan zbog ovoga, ustani. Mladim ljudima ove generacije, moć promene je sa vama - piše na društvenoj mreži.

Dopisnik BBC-ja iz Pekinga kaže da je smrt mladog doktora politička katastrofa za kineske vođe.

Bolnica u Vuhanu tri puta menjala vest o doktoru

Postoji konfuzija oko toga kako je doktor Li zapravo umro. Prvo je proglašen mrtvim u 21.30 sati u četvrtak (14.30 po srednjeevropskom vremenu), a vest su preneli državni mediji Global tajms, Pipl's dejli i drugi.

Nekoliko sati kasnije Global tajms je demantovao ovaj izveštaj - rekavši da mu je dat tretman poznat kao ECMO, koji čoveku pumpa srce.

Novinari i doktori na licu mesta rekli su da su vladini zvaničnici intervenisali - i državnim medijima rečeno je da promene svoje izveštaje i napišu da se doktor Li i dalje leči.

Međutim, nekoliko sati kasnije saopšteno je da doktori nisu uspeli da spasu doktora Lija, a vreme smrti je 2:58 u petak.

Video: Panika, haos, strah i očaj, ko je sledeći? Ovako izgleda atmosfera u glavnoj bolnici u Vuhanu

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    7. februar 2020 | 10:24

    Toliko o organizovanoj vrednoj državi.

  • Gole

    7. februar 2020 | 10:36

    Pitajte Čak Norisa ! On je umro više puta ....a svaki put se rodio ponovo .

  • Pravednik

    7. februar 2020 | 11:11

    Amer doca se vratio kući, mediji krljaju po vlasti, epidemija se širi... Meni sve ovo poznato zvuči, samo što Kinezi nisu glupi da nasednu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA