≫ 

Rusija osudila članove "nepostojeće" terorističke grupe, oni tvrde da su priznanja iznuđena mučenjem

Sud u gradu Penza osudio je muškarce, za koje su rekli da su članovi terorističke grupe Set, u prevodu Mreža, na zatvorske kazne između šest i 18 godina

  • 5
Rusija, protest Foto: Profimedia/Alexander Shcherbak/TASS/Sipa USA

Sedmorici ruskih anarhista i antifašističkih aktivista izrečene su dugotrajne zatvorske kazne zbog terorističkih optužbi, piše BBC.

Sud u gradu Penza osudio je muškarce, za koje su rekli da su članovi terorističke grupe Set, u prevodu Mreža, na zatvorske kazne između šest i 18 godina.

Dok ruske vlasti kažu da su osuđenici planirala svrgavanje vlade, grupe za zaštitu prava i advokati kažu da su optužbe izmišljene, a da su muškarci mučeni da bi priznali.

Istaknuti opozicioni lider Aleksej Navaljni u tvitu je kaznu opisao kao "užasnu", a grupu Set nazvao "izmišljenom terorističkom organizacijom".

Portoarol ruskog predsednika Vladimira Putina navodno je rekao da je svestan slučaja i naredio vlastima da se "pobrinu da sve bude u skladu sa zakonom", ali da neće intervenisati.

Šta se dogodilo u sudu?

Vojni sud u Penzi, gradu koji se nalazi 630 kilometara jugoistočno od Moskve, izrekao je kazne u ponedeljak.

Sedmorica muškaraca - Dmitrij Pčelintsev, Ilija Šakurski, Andrei Černov, Maksim Ivankin, Mihail Kulkov, Vasili Kuksov i Arman Saginbaev - biće poslati u kaznene kolonije.

Pčelintsev (27) je dobio najdužu kaznu nakon što je osuđen za kreiranje Mreže. On je osuđen na 18 godina zatvora, dok će ostala šestorica izdržavati između šest i 16 godina, a osuđeni su i za mnoštvo drugih dela, uključujući ilegalno posedovanje oružja.

Fiktivna organizacija?

Kada je sudija vojnog suda završio sa čitanjem presude, masa pristalica osuđenih uzviknula je "Stidite se" i "Kako ćete moći da živite sa samim sobom?".

Dok je masa uzvikivala "Sa tobom smo", Dmitrij Pčelinstev, koji je optužen za stvaranje organicije, odgovorio je "I mi smo sa vama".

Svi optuženi insistiraju na tome da je organizacija Set čista fantazija, koju je stvorila državna agencija za bezbednost FSB putem falsifikovanja dokaza. Oni priznaju da pripadaju istim društvenim krugovima i dele muzičke ukuse, antinacističke, levičarske političke stavove i vikendom su igrali "airsoft". Ipak, nekoliko njih se nikad ranije nije srelo.

Neki od njih rekli su da su bili primorani da potpišu krivicu pod torturom. Pčelintsev je rekao da je od strujnog udara imao tragove na telu i zatražio je lekarsko veštačenje, ali mu je to odbijeno.

FSB je saopštio da tokom ispitivanja nije primenjeno nasilje protiv optuženih.

Ko su sedmorica muškaraca?

Sedmorica muškaraca deo su grupe od najmanje 10 ljudi u Penzi i Sankt Peterburgu koji su uhapšeni i optuženi za članstvo u takozvanoj Set grupi. Grupe za zaštitu ljudskih prava i advokati kažu da takva grupa ne postoji.

Prva hapšenja dogodila su se u oktobru 2017. godine. Vlasti su rekle da su muškarci planirali napade na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine i pre predsedničkih izbora iste godine.

Iako su uhapšeni sebe opisali kao anarhiste i antifašiste, negirali su da su deo bilo kakve organizacije. U prošlosti su zajedno igrali "airsoft" (sport u kojem se za pucanje koriste male plastične kuglice), a za koje ruske vlasti kažu da je bio trening za napade.

Pre izricanja presude, portparol za Amnesti internešenel nazvao je optužbe za terorizam "plodom mašte ruskih službi bezbednosti koji je izmišljen u pokušaju da se utišaju ovi aktivisti".

Osuđeni muškarci mogu da ulože žalbu na presudu, rekao je sudija na kraju.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA