Kiša do kraja nedelje gasi sve požare koji mesecima bukte u Australiji

Trenutna situacija u zemlji daleko je od krizne, kakva je bila početkom januara, kada je u 150 požara izgorelo ukupno oko 6.000 kvadratnih kilometara zemljišta

  • 1
Kiša Australija poplave Foto: Tanjug/AP

Kiše u Australiji mogle bi ugasiti sve preostale požare do kraja nedelje kako danas saopštava vlast, nadajući se da je krizno stanje gotovo.

Australija se od septembra bori sa neočekivano produženom sezonom požara. Prognozira se da će ove nedelje biti ugašena preostala 24 požara, od kojih četiri "nekontrolisano" gore.

Kiša Australija poplave Foto: Tanjug/AP

Trenutna situacija u zemlji daleko je od krizne, kakva je bila početkom januara, kada je u 150 požara izgorelo ukupno oko 6.000 kvadratnih kilometara zemljišta.

Vatrene stihije širom zemlje uništili su oko 12 miliona hektara, usmrtili 33 osobe i oko milijardu domaćih životinja. Hiljade domova je uništeno, a u masovnim evakuacijama spasavani su australisjki državljani i turisti, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Beri Kalvert rekao je da je ogromno olakšanje to što je ove nedelje ugašen požar na planini Gospers.

- Živimo sa vatrom već četiri meseca. Ni trenutak nismo mogli da se opustimo i stalno smo u pripravnosti, konstantno nosimo sa sobom torbe spremne za evakuaciju, jer nikada ne znamo kako će vetar naneti požar. Kiša nas je iznenadila i više je nego dobrodošla, iako su meteorolozi u januaru najavili da kišna sezona neće početi pre marta - dodao je Kalvert.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam psiho 👻

    11. februar 2020 | 13:12

    Tamo mi je bivši muž.Nadam se da je preživeo požare.🤥🤥🤥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA