≫ 

Vetrenjače u Nemačkoj zbog oluja proizvele struje kao 44 nukelarne elektrane

U Nemačkoj je još juče kran pao na krov katedrale koja je u fazi obnavljanja i naneo joj veliku štetu. Riblja pijaca u Hamburgu poplavljena je nakon talasa visoka 2,7 metra

  • 3

Najmanje sedam osoba poginulo je u oluji koja je poharala Evropu i krenula na istok. Prekinula je normalan saobraćaj i ostavila hiljade ljudi bez električne energije, piše BBC. Za to vreme u Nemačkoj je zabeležen neočekivan profit.

Jak vetar je u Poljskoj skinuo krov s prodavnice, pri čemu su poginuli žena i njene dve ćerke. Otac je povređen.

Jedan muškarac je poginuo kada mu se prevrnuo čamac u Švedskoj, a jedna osoba je nestala. Dve osobe su poginule u svojim automobilima, jedna u Nemačkoj i druga u Sloveniji.

Ostrvo Korzika je prijavilo vetrove jače od 220 km/h praćene obilnom kišom i poplavama.

Vlasti su izvestile kako su jaki vetrovi rasplamsali požar na tom ostrvu, a luke Korzike su danas bile zatvorene za pristanke.

Vetar brzine do 200 km/h izmeren je i na severu Italije. Žena (71) je poginula kada su je pogodile krhotine s krova u Lombardiji.

U Nemačkoj je još juče kran pao na krov katedrale koja je u fazi obnavljanja i naneo joj veliku štetu. Riblja pijaca u Hamburgu poplavljena je nakon talasa visoka 2,7 metra.

Oluja Evropa

Foto: Tanjug/AP

Rekord u Nemačkoj

 

Jak vetar izazvao je veliku štetu širom kontinenta.

U Danskoj i Švedskoj je bio zatvoren most koji spaja te zemlje Oresund, a vetar je u Češkoj duvao jačinom 180 km/h.

Policija u toj zemlji javlja kako je oluja najverovatnije kriva za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo jedan muškarac.

Ipak, oluja je donela i neočekivan profit Nemačkoj. Naime, Vetrenjače su se okretale toliko brzo da su turbine koje su s njima povezane, proizvele struju ekvivalentnu onoj koju proizvodu 44 nuklearne elektrane, piše BBC.

Video: Haški drvoredi sravnjeni sa zemljom: Oluja besni zapadnom Evropom

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Upravo tako

    12. februar 2020 | 07:30

    Nemci su cudo Kamo lepe sreće svi da živimo tamo

  • Boki

    12. februar 2020 | 09:27

    Jeste, proizveli struju kad dune vetar jednom u 5 godina... Ovako ne porkivaju ni troškove održavanja. Vetrogeneratori su najskuplji način proizvodnje struje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA