Bil Klinton je pre 21 godinu preživeo opoziv, pa se izvinio građanima. Tramp je uradio nešto drugo

Bivši američki predsednik Klinton je tada govorio manje od dva minuta, dok je Trampov govor trajao duže od sat vremena

  • 5

Kada je predsednik SAD Bil Klinton ušao u Ružin vrt u Beloj kući pre 21 godinu, nakon što je izbegao da bude izbačen iz kancelarije predsednika tokom sage o impičmentu, jedna od njegovih prvih reči bila je "izvinite". Nakon nje je usledila reč "ponižen", prenosi Ju-Es-Ej tudej.

- Sada kada je Senat ispunio svoju ustavnu odgovornost dovodeći ovaj proces do kraja, želim još jednom da kažem američkom narodu koliko mi je žao zbog onoga što sam rekao i uradio - rekao je Klinton, čitajući iz pripremljenih beleški.

Reakcija aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa nakon što je izbegao impičment bila je potpuno suprotna. Tramp je iskoristio trenutak da napadne demokrate i ostale koje smatra svojim neprijateljima u govoru u Istočnoj sobi.

Nazivajući ih "ološom" i "zlom", Tramp je rekao da su njegovi protivnici podržali "korumpiran" impičment kako bi srušili njegovo predsedništvo.

- Prošli smo kroz pakao nepravedno. Trajalo je toliko jer su želeli da nanesu političku bol nekome ko je upravo pobedio na izborima - rekao je Tramp u govoru koji je trajao 63 minuta.

Trampove primedbe, dan nakon što je Senat glasao uglavnom po stranačkim linijama kako bi ga oslobodio optužbi da je zloupotrebio vlast i opstruirao kongresnu istragu, bio je u skladu s predsednikovim "bokserskim" pristupom, prenose mediji.

One su se puno razlikovale od primedbi prethodnih američkih predsednika koji su bili na istom mestu.

Tako je na primer Klinton, koji je na današnji dan pre 21 godinu preživeo opoziv, govorio manje od dva minuta.

Klinton se tada izvinio naciji zbog onoga što je "rekao i učinio da pokrene ove događaje i veliki teret koji je bio na Kongresu i američkom narodu".

Sa druge strane, Tramp se izvinio svojoj porodici što je morala da podnese "lažni, truli dogovor nekih vrlo zlih i bolesnih ljudi".

Nekoliko puta je ponovio da nije uradio ništa loše i da je njegov razgovor iz prošlog jula sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim bio "dobar".

Klinton, koji je za vreme impičmenta obavljao svoj drugi mandat, rekao je da se nada da će kraj kontroverze ponovo ujediniti naciju.

- Nadam se da će se svi Amerikanci ovde u Vašingtonu i širom naše zemlje posvetiti služenju našoj naciji i zajedničkoj izgradnji naše budućnosti. Ovo može da bude i mora da bude vreme pomirenja i obnove za Ameriku - rekao je tada Klinton.

Bill Clinton Klinton, Klinton je u govoru nakon izbegavanja opoziva govorio nekoliko minuta Foto: Tanjug/AP

Dok se Klinton vraćao u Ovalnu kancelariju, novinar mu je doviknuo: "U vašem srcu gospodine, možete li oprostiti i zaboraviti?"

- Verujem da svako ko traži oproštaj mora da bude spreman da ga da - odgovorio je Klinton.

Kako je počeo skandal sa Klintonom?

Proces impičmenta protiv 42. predsednika SAD Bila Klintona pokrenut je 8. oktobra 1998. godine. I on je takođe optužen za "zločine i prekršaje", a optužbe su se posebno odnosile na to da Klinton nije govorio istinu iako je položio zakletvu, te da je opstruisao pravdu.

Optužbe su proizašle iz tužbe za seksualno uznemiravanje koju je protiv Klintona podnela Pola Džons i Klintonovog svedočenja u kom negira da je imao seksualne odnose sa pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski.

Bil Klinton, Monika Levinski Klinton i Monika Levinski Foto: Guliver/Getty Images

Klinton je tako 19. decembra 1998. postao drugi američki predsednik koji je opozvan, te je proces prosleđen Senatu.

Suđenje je počelo u januaru 1999, a već je 12. februara bilo poznato da ne postoje potrebne dve trećine za smenu.

Članovi Kongresa glasali su u skladu sa partijskom pripadnošću u procesu glasanja za impičment predsednika po dve odvojene optužnice - za laganje pod zakletvom i opstrukciju pravde. Klinton je oslobođen po svim tačkama i ostao je na vlasti sve do kraja svog drugog mandata.

Uprkos javnom sramoćenju zbog skandala i činjenici da je tek drugi predsednik koji je impičovan, Klintonova podrška porasla je na 73 odsto 1999. godine.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    12. februar 2020 | 13:11

    Bog ti nece oprostiti klintone, budi siguran u to.!

  • W

    12. februar 2020 | 13:02

    Tramp za razliku od Klinton-zlikovaca nije kriv! Pet godina mandata mu otišlo na odbranu od Hilari Klinton, a i čitava administracija je bila pod Hilari:(to se lako ne ruši! Sve u svemu Tramp-Srbine!!!

  • Mihailović

    12. februar 2020 | 13:36

    I po nalogu "osramoćene" žene zbog prevare izmislili masakr da bi bombardovali Srbiju i tako medijsku pažnju odvratili od Levinski...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA