Najstariji nema ni 6 godina: Tri brata bore se sa istom vrstom raka, a ne skidaju osmeh

Majka je znala da postoji 50 posto šansi da ga prenese na neko od svoje dece, ali nikada nije ni očekivala da će se sva trojica mališana boriti sa istom bolešću

  • 1
Braća imaju isti rak

Printscreen HLN

Tri brata iz Atlante, od kojih nijedan nema više od pet godina, bore se sa istim, retkim dečjim tipom raka, prenosi CNN.

Aron i Andži Raš imaju tri dečaka - Tristena (5), Kejsona (3) i Kartera (sedam meseci) - i svima je dijagnostikovan retinoblastom.

- Bio je tok u isto vreme i šok i iznenađenje. Veoma je emotivno, teško je nositi se sa tim. Ali oni su takav blagoslov - rekla je majka Andži.

Retinoblastom je zloćudni tumor oka, koji se najčešće javlja u dečjem uzrastu. Može da se pojavi u jednom ili u oba oka i to je najčešći oblik raka očiju kod dece.

Kao dete, i majka Andži bolovala je od iste vrste raka. Rekla je da je znala da postoji 50 posto šansi da ga prenese na neko od svoje dece, ali nikada nije ni očekivala da će se sva trojica mališana boriti sa istom bolešću.

Prema stručnjacima, mutacije gena povećavaju rizik prenošenja retinoblastoma sa roditelja na decu. Nasledni retinoblastom ima tendenciju razvoja u ranijem dobu.

Tristen je imao samo četiri nedelje kada mu je dijagnostikovana bolest, Kejsonu je na rođenju, a Karter je rođen bez raka, ali su mu sa šest meseci otkrivena dva tumora u očima. Sa hemoterapijom je počeo prošlog meseca.

Lečenje i troškovi

 

Rano otkrivanje bolesti ključno je za lečenje i čuvanje vida. Trojica dečaka su prošla hemoterapiju, lasersko lečenje, MRI, procene pod anestezijom i bezbrojne posete Dečijoj bolnici u Atlanti.

Zbog visokih troškova lečenja trojice mališana, roditelji su prodali kuću i preselili se kod porodice kako bi platili medicinske račune.

Pokrenuta je i stranica GoFundMe kako bi se pomoglo porodici, iako mnogi misle da je cela situacija iscenirana.

- To ovde nije slučaj, puno se žrtvujemo - dodao je otac.

Bolest ih je učinila snažnijim

 

Dok je Karter tek započeo sa lečenjem, majka kaže da se druga dvojica dečaka dobro drže.

- Nisu imali nijedan novi tumor duže vreme. I dalje moraju da idu na preglede i doktori ih sve vreme posmatraju - dodala je majka.

Prema njenim rečima, bolest ih je ojačala.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA