Majka i ćerka uspele da se iz Vuhana vrate u Brazil: Let su čekale dve nedelje, a sad su u karantinu

Dok su mnoge države organizovale povratak svojih građana iz Vuhana, brazilski predsednik Žair Bolsonari je takvu akciju nazvao neprikladnom. Mišljenje je kasnije promenio

  • 0
Majka i ćerka Vuhan Brazil Foto: Facebook/Zhang Hui

Hu Zang i njezina ćerka Isabela dve nedelje nisu znale kada će se napokon iz Vuhana vratiti kući u Brazil. Na kraju je sve dobro završilo, ali kući još uvek ne smeju.

Vratile su se posebnim letom o kojem su danima pisali svi brazilski mediji. One su se nalazile u vojnom avionu koji je iz Vuhana prevezao 34 osobe. Svi putnici, uključujući i posadu i medicinsku pratnju, odmah su po dolasku otpremljeni u vojnu bazu u Anapolisu u kojoj su brazilske vlasti napravile bolničko odeljenje za karanten zbog opasnosti od širenja zaraze koronavirusom, prenosi "Dojče vele".

Povratkom iz Vuhana za Hu Zang i Isabelu okončana je neizvesnost koja je trajala više od dve nedelje. Zang je otputovala u Kinu u posetu svojoj porodici još u oktobru prošle godine. Povratak je bio planiran za 25. januar. Ali dva dana pre puta kineska vlada je Vuhan stavila u karantin tako da više niko nije smeo da napusti grad bez posebne dozvole. Četiri dana kasnije je zabranjen i izlazak na ulicu bez opravdanog razloga.

- Mi ne možemo da napustimo stan, jako se plašimo, jako smo napeti i žalosni. To je kao u zatvoru. Kod kuće nemamo dovoljno hrane - Zang je tako opisala stanje u jednom videu objavljenom na YouTubeu.

- Čuli smo da je američka vlada već poslala jedan avion kako bi sve Amerikance iz Vuhana vratila u SAD. Japan, Francuska i drugi čine isto. Nadamo se da će i brazilska vlada postupiti tako - komentarisala je u drugom videu.

Bolsonaro je ipak promenio mišljenje

Dok su mnoge države organizovale povratak svojih građana iz Vuhana, brazilski predsednik Žair Bolsonari je takvu akciju nazvao neprikladnom: "Jedan takav let je skup… 500.000 američkih dolara." I dodao da će se odmah pobrinuti za organizaciju puta ako neko da novac.

Problem je video i u karantinu koji je nužan za povratnike. On je upozorio da bi se karantin, prema brazilskom pravu, mogao da se okarakteriše kao oduzimanje slobode. A ako bi u tom slučaju sud naredio puštanje iz karantina, to bi predstavljalo opasnost po zdravlje drugih, rekao je brazilski predsednik.

- Onde imamo nekoliko desetina života, a ovde 210 miliona Brazilaca - dodao je Bolsonaro.

On je dao do znanja da ne želi da preuzme odgovornost bez donošenja odgovarajućeg zakona.

No onda je došlo do obrata. Bolsonaro se posavetovao s nadležnim ministrima i pretprošle nedelje objavio da će se iz Vuhana i pokrajine Hubei evakuisati svi Brazilci. Parlament je pre tačno nedelju dana usvojio novi zakon o karantinu i već iste večeri vojni avion je odleteo u Kinu.

Video: Hitna pomoć zbrinula zaraženog koronavirusom Kini

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA