80 opasnih azijskih stršljena se izleglo u Hamburgu: Mogu li velikom brzinom da dođu do Srbije?

Od 2004. godine se šire Evropom. Za azijske stršljene kažu da su među najsmrtonosnijim insektima

  • 12

U Bilbruku i Hornu, četvrtima nemačkog grada Hamburga, otkriveno je 80 jedinki azijskih stršljenova. Oni su identifikovani prošle nedelje, piše nemački Bild.

Stručnjak za insekte Martin Huzman sa Univerziteta u Hamburgu rekao je da na osnovu fotografija može da potvrdi da su primerci vrste "vespa velutina nigrithorak".

Veličine su dva centimetra, većina ih potiče sa juga Kine, Indonezije i sa istoka Indije, ali posledice "selidbe" u Nemačku mogu da budu ogromne.

U Evropi se šire od 2004. godine. Stručnjak za ose Rolf Vit savetuje da svako ko naiđe na azijskog stršljena treba da se ponaša baš kao da se susreo sa nekom drugom vrstom osa.

- I nikada se ne borite sami sa gnezdom - savetuje stručnjak.

Za azijske stršljene kažu da su među najsmrtonosnijim insektima. Lete brzinom od 60 kilometara na sat i za dan mogu da prelete razdaljinu od 100 kilometara.

Poslednjih godina, ova vrsta insekata nanela je velike štete u košnicama širom svih delova Evrope.

Podsećamo, Srbija sezonski ima problema sa stršljenima, nedavno smo pisali kako da se ponašate u situaciji kada vas ujede, a nemate injekciju adrenalina kod sebe.

Video: Zašto i kada stršljenovi ubijaju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA