≫ 

Srbin zarobljen u karantinu u Francuskoj: Nije prijatno, i zlatni kavez je kavez

Aleksandar Kalaba, jedan od Srba koji je iz Kine stigao u Francusku i koji se nalazi u karantinu zbog koronavirusa, rekao je da nije prijatno boraviti u ograničenom prostoru i da se nada da će sve proći brzo

  • 0
Aleksandar Kalaba Printscreen RTS

Fudbalski stručnjak Aleksandar Kalaba, jedan od četvorice Srba čiji se povratak iz karantina u Francuskoj očekuje sutra, naveo je da je za zarazu novim koronavirusom prvi put čuo oko dočeka Nove godine 31. decembra, ali da su mnogi mislili da je u pitanju još jedna panična priča.

Priča oko virusa se, prema njegovim rečima, pojačava oko 20. januara, kada je primetio da sve prima ozbiljne razmere.

- Na primer, 22. januara, kada sam se vozio metroom, na svakoj stanici nije čekalo više od dvoje-troje ljudi, što je za kineske uslove potpuno nenormalno - rekao je Aleksandar za RTS.

Kako je dodao, 23. januara je Vuhan bio blokiran, zbog čega je ostao zaglavljen u tom gradu.

- Što se tiče tih prvih nekoliko dana u Vuhanu, stvari su funkcionisale poprilično mirno. Niste vi mogli da steknete neki utisak panike ili napada ludila. Što se tiče padanja u nesvest po ulicama, to je nezabeleženo. Ja ne znam ko je to video. Kao i u normalnim stvarima, kada šetate ulicom, u dva sata prođu tri vozila hitne pomoći i to je to, ništa spektakularno - istakao je Kalaba.

Nije bilo panike

Kako je naveo, Kinezi su jako disciplinovani i poštovali su komandu da vreme provode kod kuće. Ističe da je dobro što je bio i doček Kineske nove godine, što je dodatno opustošilo grad, pa je sve delovalo kao scena iz nekog apokaliptičnog filma.

Napominje da panike nije bilo.

- Marketi su radili, namirnica je bilo u dovoljnoj meri. Jedino što je bilo dosadno. Naša ambasada je reagovala munjevito i zaista za nekih sedam dana uspela da organizuje, da se izrazim, evakuaciju, mada nije to baš tako bilo, nego izmeštanje iz žarišta virusa. Njima želim da zahvalim - rekao je Aleksandar.

U Vuhanu još rigoroznije 

Dodaje da je čuo da je u Vuhanu još rigoroznije, da se ne izlazi iz stanova i da vojska dovodi hranu na kućnu adresu.

- Jedan član porodice sme da izađe napolje na sat vremena dnevno. Sve su pooštrili i verujem da rade sve u cilju suzbijanja ove pošasti - napomenuo je Kalaba.

Naveo je da je osoblje u Francuskoj bilo uplašeno jer su očekivali da su svi koji dolaze u karantin zaraženi, ali da je atmosfera bila bolja kada su testovi pokazali da niko nema virus.

- Nije prijatno biti limitiran u nekih 200 sa 150 metara, gde imate i hranu i piće i sve, međutim, psihološka stvar kaže da ste tu zarobljeni i da ne mrdate nikuda. Što se kaže, i zlatni kavez je kavez - naveo je Kalaba.

Četvoro državljana Srbije evakuisano je iz Vuhana, epicentra zaraze koronavirusom, početkom februara i avionom su prebačeni u Francusku.

Iako nisu zaraženi, u okviru preventivnih mera smešteni su u dvonedeljni karantin, a u Srbiju će se, kako je najavio šef diplomatije Ivica Dačić, vratiti sutra.

Video: Strašan snimak iz Kine: Žena vrišti dok je stavljaju u metalnu kutiju jer sumnjaju na koronavirus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA