"Umreće u zatvoru, ne isporučujte ga": Otac Džulijana Asanža zabrinut za sina

Otac osnivača VikiLiksa brine za njegovo zdravlje

  • 7
Džulijan Asanž Printscreen/Ruptly

Džon Šipton, otac osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, rekao je da je siguran da će njegov sin umreti u zatvoru ukoliko bude izručen SAD.

- Nema sumnje da će on umreti u zatvoru ako ga isporuče Americi. Srećom, u pitanju je politički slučaj pa ne mogu da izvrše ekstradiciju - rekao je Šipton, prenosi Sputnik.

Podsetimo, Asanž je proteran iz ambasade Ekvadora u Londonu u aprilu prošle godine. On je u ambasadi proveo punih sedam godina kako bi izbegao ekstradiciju u SAD zbog optužbi da je obelodanio strogo poverljive podatke.

Ašanž je počeo da puni novinske stupce početkom 2010. godine, kada je VikiLiks objavio tajni vojni video snimak na kojem je prikazan napad helikoptera "apač" iz 2007. u Bagdadu u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dva novinara Rojtersa.

SAD žele da se on izruči po 18 optužbi, uključujući zaveru za hakovanje vladinih računara i kršenje zakona o špijunaži. Mogao bi provesti decenije u zatvoru ako bude osuđen.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    19. februar 2020 | 09:41

    UBICE HEROJA ZLOTVORI A SVET CUTI !!! SRAMOTA !!!

  • Mihailović

    19. februar 2020 | 10:52

    Hoće suditi čovjeku koga su već uništili raznim smicalicama za otkrivanje prikrivenih zločina protiv civila i novinara. Sude mu zato šta se borio za istinu i pravdu...

  • Mimi

    19. februar 2020 | 10:41

    Da nam je više ovakvih!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA