Žene su na nišanu: Dva brutalna ubistva šokirala svet, Meksiko nemilosrdan čak i prema devojčicama

Država u kojoj se svakog dana na ulicama događaju krvavi obračuni narko-bandi, nebezbedna je posebno za žene. One su danas žrtve kako slučajnih ili namernih zločina, tako i porodičnog nasilja

  • 3
Meksicka policija Foto: shutterstock/Roberto Galan, Tanjug/AP, Facebook/Ingrid Escamilla

Sedmogodišnja devojčica Fatima Aldriget ubijena je pre nekoliko dana u Meksiku. Ona je poslednji put viđena živa 11. februara, a njeno telo pronađeno je četiri dana kasnije. Nedelju dana pre toga, u istoj zemlji brutalno je ubijena devojka (25) čije su fotografije unakaženog tela objavljene u nekoliko medija.

Nažalost, ovakve slike postale su normalnost u Meksiku. Država u kojoj se svakog dana na ulicama događaju krvavi obračuni narko-bandi, nebezbedna je posebno za žene. One su danas žrtve kako slučajnih ili namernih zločina, tako i porodičnog nasilja.

Šta se dogodilo Fatimi?

Mala Fatima Aldriget čekala je majku da je pokupi ispred škole u Meksiko Sitiju, kada je nestala. Lokalni mediji su preneli da se majka zaglavila u saobraćaju i kasnila po nju, zbog čega ju je devojčica čekala ispred škole.

Porodica je nakon toga prijavila njen nestanak.

Tragedija je postala veća četiri dana kasnije kada je telo devojčice pronađeno u plastičnoj kesi u naselju Tlavak.

Na snimku sa nadzorne kamere izvan škole vidi se žena kako odlazi sa devojčicom na dan njenog nestanka. Policija je potom ponudila nagradu od dva miliona pezosa (skoro 110.000 dolara) za informacije koje bi dovele do hapšenja osumnjičene žene.

U stanu osumnjičene, nedaleko od mesta u kom je devojčica živela sa porodicom, policija je pronašla cipele i džemper devojčice, kao i odeću koju je nosila na dan otmice.

Slučaj otmice i ubistva izazvao je gnev javnosti u Meksiku, a stotine hiljada ljudi na društvenim mrežama koristi haštag #JusticiaParaFatima (pravda za Fatimu).

Fatima Aldrighett devojčica ubistvo Meksiko Ubijena devojčica Fatima; Foto: Tanjug/AP

Brutalno ubistvo Ingrid Eskamilje

Samo nedelju dana pre toga Meksiko je potresla vest o brutalnom ubistvu i sakaćenju mlade žene (25). Policija je u domu u Meksiko Sitiju pronašla beživotno telo sa kog je bila oderana koža, a čak su nedostajali neki organi.

Na licu mesta policija je zatekla i muškarca (46) prekrivenog krvlju i uhapsile ga.

Na procurelim snimcima muškarac je navodno priznao da ju je ubio nakon rasprave u kojoj je ona, prema njegovim rečima, pretila da će ga ubiti.

Bes javnosti je međutim eskalirala nakon što je nekoliko tabloida i medija objavilo fotografije njegvog tela.

Ingrid Escamilla Brutalno ubijena Ingrid; Foto: Facebook/Ingrid Escamilla

Femicid u Meksiku

Femicid, ubistva žena, u porastu su u poslednjih nekoliko godina. U periodu između 2018. i 2019. godine taj broj je porastao za 10 odsto. Zvanično je potvrđeno ubistvo 1.006 žena tokom 2019.

Nagli porast tih zločina izazvao je seriju protesta ovih dana širom Meksika koji predstavljaju veliki izazov predsedniku Andresu Manuelu Lopezu Obradoru.

Neki od tih protesta postali su nasilni, a predstavnici svih političkih strana su pozvali na zakonske reforme.

Od gradova koji se posebno ističu je Sijudad Huarez u saveznoj državi Čivava i nalazi se na granici sa SAD. Prvi poznatiji slučaj dogodio se početkom devedesetih kada je ovaj grad i postao poznat širom sveta. Tokom samo decenije nestalo je na hiljade žena.

Meksiko pink krstevi Roze krst na mestu gde su nađena tela mrtvih žena u Sijudan Huarezu 2001. godine; Foto: Profimedia

Prema izveštaju Amnesti internešenala, 2010. godine samo u tom gradu ubijeno je 320 žena. S ovim se dovodi u vezu porast kriminala u gradu, posebno pošto je on važan za trgovinu drogom. Odgovarajućeg odgovora zvaničnika nema, a postoje i brojne nepravilnosti u istragama.

Broj žena i devojčica u Meksiku prelazi 63 miliona, što je otprilike 60 odsto populacije.

Kako navodi "Dojče vele", čak 56 odsto teritorije Meksika smatra se opasnom za žene. Pronalazak rešenja nije lek, jer očigledno postoji jasan šablon, navodi novinarka Anabel Hernandez.

Meksiko ubistvo devojčice Sahrana Fatime; Foto: Tanjug/AP

Kako je sve počelo i ko je na vrhu liste?

Talas nasilja, koji je počeo devedesetih upravo u Sijudad Huarezu od tada se proširio na preostale delove Meksika što je nateralo meksičku vladu da hitno reaguje. Program protiv nasilja na osnovu pola započet je 2007. godine, a njime su se vlasti obavezale da sprovode prevenciju i hitne mere.

Ipak, brutalno nasilje nad ženama nateralo je Meksiko da 2012. napravi novi zakon koji se isključivo odnosi na krivično delo femicid - kada je žena ubijena zbog pola.

Ujedinjene nacije su 2017. godine objavile studiju u kojoj pokazuju da su SAD i Afrika teritorije na kojoj su ubistva najverovatnije - 3,1 odsto, odsnosno 1,6 odsto u 100.000 žena. Na primer, u Evropi je taj procenat 0,7.

Od 2015. do 2019. godine u Meksiku je ubijeno 3.080 žena, što znači da je 2015. stopa ubistava žena bila 0,66, ali se ona do 2019. popela na 1,19. Skoro duplo za samo tri godine.

Razlozi su, piše "Dojče vele" komplikovani. Neki bi možda pomislili da se ubistva događaju isključivo u saveznim državama u kojima je visoka stopa kriminala, ali to baš nije slučaj.

Novinarka Anabel Hernandez istraživala je situaciju u 32 meksičke države i došla do zaključka da države sa najvećim procentom femicida nisu isključivo one u kojima je najveća stopa ubistava generalno.

Program koji je uveden 2015. odnosi se na prevenciju zločina u 18 država, što znači da se 56 odsto teritorije Meksika smatra opasnom. Jasnog šablona nema, na primer u državama Verakruz, Morelos, Puebla, Gerero i Kolima program nije doveo do smanjenja nasilja.

Video: Ovako izgleda auto američke porodice koju je ubio meksički narko kartel

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • globus

    20. februar 2020 | 23:02

    sve me neka jeza... dok citam.. strasno

  • Maria

    20. februar 2020 | 22:54

    I sada ce balkanski maloumnici ovde, kako muskarci tako i nazovi zene, komentarisati kako su same to trazile... verovatno su nosile kratke suknje, ili jos gore, nosile suknje i pile alkohol recimo... strasno. RIP

  • Chance

    21. februar 2020 | 08:17

    Sve je prikazano u serijama El Chapo i Narcos Mexico, cela sprega narko bosova i tadasnjih vladajucih struktura.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA