≫ 

117 stručnjaka iz 18 država uputilo oštro pismo Britaniji: "Sprečite torturu nad Asanžom"

Doktor Bil Hogan, zdravstveni istraživač i profesor na Univerzitu Floride i jedan od potpisnik otvorenog pisma govorio je za Sputnjik o stanju u kom se nalazi Asanž

  • 2

Najmanje 117 lekara i psihologa iz 18 država potpisalo je otvoreno pismo u kom zahtevaju oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kako bi mu bilo obezbeđeno adekvatno lečenje. Ovo je drugi poziv takvog tipa, a nije poznato da li će britanska vlada da odgovori na apel medicinskih zvaničnika da se okonča "psihološka tortura nad Asanžom".

Doktor Bil Hogan, zdravstveni istraživač i profesor na Univerzitu Floride i jedan od potpisnik otvorenog pisma govorio je za Sputnjik o stanju u kom se nalazi Asanž.

- Ključni razlog koji je doveo do ovog pisma je mišljenje Krega Marija koji je u oktobru posle saslušanja Asanža, rekao da je on dezorijentisan i da čak teško izgovara sopstveno ime - naveo je Hogan.

On je dodao da je ovo pismo zapravo samo nastavak otvorenog pisma upućenog 22. novembra prošle godine koji je tada potpisalno više od 65 eminentnih lekara iz Velike Britanije i sveta.

Mari je u oktorbu za Sputnjik rekao da svi simptomi ukazuju da je Asanž "žrtva torture".

Što se tiče mogućeg izručenja Asanža SAD, Hogan je rekao da veruje da "ako bi Velika Britanija sledila svoj zakon i savete medicinskih stručnjaka širom sveta, onda apsolutno ne bi izručili Asanža".

Dodao je, međutim, da ne izgleda kao da će zakon prevladati u ovom slučaju.

Švajcarski akademik Nils Melzer i zvaničnik UN je ranije upozoravao na Asanžovo stanje, a Hogan je podsetio da je ovaj čovek na društvenim mrežama u decemru kritikovao britansku vladu zbog toga što je odbila da leči na adekvatan način Džulijana Asanža.

Hogan navodi da ne vidi nikakvu indiciju da pravni sistem Velike Britanije uzima u obzir snažna svedočenja.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    20. februar 2020 | 14:08

    Od kada svetska i domaća javnost traži oslobađanje Džulijana Asanža. Pa zar je moguće da će ova generacija ostati upamćena po tome što je u javnoj torturi ovog čoveka učestvovala voajerski, umesto masovno i aktivno za njegovo oslobađanje. On je uz Snoudena demaskirao zločine i što je najvažnije glavne matrice funkcionisanja svetskog sistema koji je postao već zagušljivo tehnološko- feudalni. Da li su svi zaboravili sudbinu Kašogija.

  • nikolas

    20. februar 2020 | 16:54

    MORAMO ODBRANITI HEROJA KOJI JE OBJAVIO ISTINU O ZLOCINIMA MOCNIKA !!! STOP PROGONU I TERORU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA