≫ 

Turci pokrenuli operaciju "Prolećni štit" u Siriji: Oborili dva borbena aviona, a njima srušen dron

Incident se desio u vreme jačanja tenzija i sukoba u Idlibu između Turske i sirijskih snaga

  • 6
Idlib, Sirija, Turska, obaranje aviona Oboren sirijski avion, Printskrin: Twitter/Ali Özkök

Turske snage oborile su dva sirijska borbena aviona iznad provincije Idlib na severozapadu Sirije, a njihovi piloti su uspeli da se bezbedno katapultiraju, javila je danas zvanična sirijska agencija SANA.

Incident se desio u vreme jačanja tenzija i sukoba u Idlibu između Turske i sirijskih snaga, javio je Rojters.

Turska je izgubila 55 vojnika u provinciji Idlib tokom februara.

 

Sirijska vojska proglasila je nešto ranije danas vazdušni prostor iznad severozapadnog dela Sirije zatvorenim za avione i dronove, upozorivši da će oboriti svaku letelicu koja prekrši zabranu letenja, javili su danas državni mediji.

Operacija "Prolećni štit"

Turska vojska je pokrenula operaciju "Prolećni štit" u Idlibu u odgovor na napad vojske sirijskog režima 27. februara, izjavio je u nedelju turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Akar je napomenuo da je jedini cilj operacije samoodbrana protiv vojnika režima Bašara al Asada.

- Neutralizovano je oko 2.200 trupa sirijskog režima, bespilotni avion, osam helikoptera, 103 tenka, desetine haubica, tri sistema protivvazdušne odbrane - rekao je Akar, prenosi "Dejli sabah".

Operacija je pokrenuta nakon što su sirijske režimske snage izvele vazdušne napade, usmrtivši 34 turska vojnika, povredivši desetine drugih u tom području.

Ranije danas je saopšteno da je sirijska vojska proglasila vazdušni prostor iznad severozapadnog dela Sirije zatvorenim za avione i dronove, upozorivši da će oboriti bilo koju letelicu koja prekrši zabranu letenja, javili su danas državni mediji.

Reakcija na to - obaranje drona

Sirijska armija oborila je turski dron izna Idliba, nakon informacije da je zatvoren vazdušni prostor iznad severozapadne Sirije, kao i nakon upozorenja da će svako ko uđe u vazdušni prostor biti oboren.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA