≫ 

SZO objavila koje su zemlje najbolje pripremljene za korona virus: Evo na kom mestu se nalazi Srbija

U istraživanju SZO učestvovalo je 195 zemalja, a zaključak je da je zdravstvena bezbednost "temeljno slaba" širom sveta, te da nijedna zemlja nije u potpunosti spremna da se uhvati u koštac

  • 5
korona virus foto: pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija i njen generalni sekretar Tedros Adhanom Gebrejesus pre dve godine su objavili da bi razorna epidemija mogla da krene u bilo koju zemlju, bilo kad, te da svet na to neće da bude spreman.

Svet je sada već više od dva meseca u panici zbog novog korona virusa, a zbog toga je važno i videti koliko je on spreman za pandemiju.

U istraživanju SZO učestvovalo je 195 zemalja, a zaključak je da je zdravstvena bezbednost "temeljno slaba" širom sveta, te da nijedna zemlja nije u potpunosti spremna da se uhvati u koštac.

Tajland među najspremnijima

Izveštaj se poslužio dostupnim informacijama o sposobnosti svake zemlje da spreči, otkrije i odgovori na krizna stanja u zdravstvu, a sposobnost se meri od 0 do 100, s tim da 100 označava najviši stepen spremnosti.

Na toj listi "najspremnija zemlja" je SAD s 83,5 bodova, a zatim Velika Britanija (77,9), Holandija (75,6), Australija (75,5) i Kanada (75,3). U toj kategoriji najpripravnijih zemalja su i dve zemlje van kruga društva Zapada - Tajland i Južna Koreja.

Kina, u kojoj je izbila aktuelna epidemija korona virusa, nalazi se na 51. mestu s 48,2 boda.

Korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Gde je tu Srbija?

Srbija na ovoj listi od 195 zemalja zauzima 41. mesto sa 52,3 boda. To znači da naša zemlja spada u one "više spremne" za pandemiju.

Od ostatka regiona najbolje je plasirana Slovenija koja se nalazi na 12. mestu, Hrvatska je na 38. mestu, Albanija na 39. Rumunija i Bugarska nalaze se na 60. odnosno 61. mestu, Crna Gora na 68, Bosna i Hercegovina na 79, dok je Severna Makedonija tek na 90. mestu.

Većina Evrope, Rusije, Bliskog istoka, Azije, Srednje i Južne Amerike opisuju se kao "u većoj meri pripremljene" između 66 i 34,3 boda, dok je većina "najmanje pripremljenih" zemalja u Africi.

korona virus, koronavirus, Foto: Tanjug/AP

Na samom dnu lestvice nalaze se Severna Koreja, koja sa 15,5 bodova zauzima 193. mesto, te Somalija (16,6) i Ekvatorijalna Gvineja (16,2).

Video: Amerikanci u strahu od korona virusa: Opustošili rafove, pokupovali sve od toalet-papira do pirinča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA