Talibani postavljaju uslove: Bez oslobađanja zatvorenika nema pregovora

Prema sporazumu SAD i talibana, dve strane su se dogovorile da rade na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika, ali uslovi talibana mogli bi da budu prepreka ostvarenju ovog sporazuma

  • 0
Potpisivanje mirovnog sporazuma sa talibanima Foto: Tanjug/AP

Talibani su danas upozorili da neće učestvovati u unutrašnjim avganistanskim pregovorima dok vlada ne oslobodi njihovih pet hiljada zatvorenika.

- Spremni smo za unutrašnje avganistanske pregovore, ali čekamo oslobađanje naših 5.000 zatvorenika. Ako oni ne budu oslobođeni, neće biti pregovora - rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid za Rojters u telefonskoj izjavi.

Ovaj zahtev mogao bi da bude glavna potencijalna prepreka za okončanje rata, ocenjuje Rojters.

Prema sporazumu SAD i talibana, dve strane su se dogovorile da rade na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika kao i izgradnju uzajamnog poverenja.

Sporazum predviđa da 5.000 talibanskih zatvorenika bude razmenjeno za 1.000 pripadnika avganistanskih snaga do 10. marta.

Zabihulah kaže da je većinu od tih 5.000 zatvorenika zarobila američka vojska i da su u zatvorima avganistanske vlade.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani koji nije učestvovao u razgovirma, međutim, odbija taj zahtev.

On je u subotu rekao da ga američki predsednik Donald Tramp nije konsultovao povodom oslobađanja zatvorenika i da pitanje razmene zarobljenika treba da bude deo sveobuhvatnog mirovnog dogovora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA