≫ 

Amerikanci bombardovali talibane, ugrožen mirovni proces

Ugrožen prekid vatre za koji su mnogi mislili da će okončati sukob

  • 1
Amerikanci Avganistan vojska Foto: Tanjug/AP

Američka vojska izvela je vazdušne napade protiv talibanskih boraca u provinciji Helmand u Avganistanu, rekao je portparol američke vojske, prenosi Raša.

Amerikanci su na ovaj način ugrozili krhki prekid vatre između dva neprijatelja, za koji su se mnogi nadali da će okončati 20-godišnji sukob.

Portparol američkih snaga rekao je da su u napadu gađani talibani u Nahr-e Saraju u provinciji Helmand, koji su "aktivno napadali kontrolni punkt avganistanskih snaga nacionalne bezbednosti (ANSF).

Pentagon insistira da je napad bio odbrambeni i imao je za cilj da "poremeti" napad talibana, tvrdeći da je to prvi napad SAD-a na njih za 11 dana.

Portparol američke vojske pozvao je talibane da prestanu sa "bespotrebnim napadima" i podrže primirje.

Militanti su, kako se izveštava, ubili oko 20 avganistanskih vojnika i policajaca u nizu napada u toku noći, javio je AFP, pozivajući se na vladine zvaničnike.

Eskalacija dolazi samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da je imao "dobar dug razgovor" sa talibanskim političkim šefom Mulahom Baradarjem.

SAD trenutno pokušavaju da postignu mirovni sporazum sa talibanima i obavezale su se da će se povući iz Avganistana u roku od 14 meseci ako talibani pristanu na garancije bezbednosti i razgovore sa vladom u Kabulu.

Dogovor uključuje i zamenu zarobljenika, ali avganistanska vlada je odbila da se povinuje i tvrdila je da Vašington ne može da pregovara u njeno ime.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    4. mart 2020 | 10:08

    Jel sam to ja dobro razumeo da neko pravi mirovni sporazum sa teroristima???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA