≫ 

Skandal u Pentagonu: Zaposlena zbog simpatije odala stroge tajne, podaci stigli do Hezbolaha

Prema saopštenju za javnost, protiv nje je podnesena krivična prijava i dodaje se da su podaci koje je Tompsonova prenosila uključivali "tajne podatke o nacionalnoh odbrani u vezi sa aktivnim ljudskom imovinom, uključujući njihova prava imena"

  • 2
Pentagon Foto: Pixabay

Ministarstvo pravde optužilo je prevodioca Marijam Tahu Tompson, (61) koja radi u Pentagonu, zbog širenja informacija o američkim špijunima. Ona je, kako prenosi Biznis insajder, prosleđivala detalje o njihovom identitetu i metodama stranom državljaninu za kog se sumnja da ima veze sa militantnom grupom Hezbolah. U tu osobu je navodno zaljubljena.

Prema saopštenju za javnost, protiv nje je podnesena krivična prijava i dodaje se da su podaci koje je Tompsonova prenosila uključivali "tajne podatke o nacionalnoh odbrani u vezi sa aktivnim ljudskom imovinom, uključujući njihova prava imena".

- Kompromitujući identitet ovih ljudi, Tompsonova je stavila u opasnost američko vojno osoblje - navodi se u saopštenju.

To saopštenje potpisao je i FBI agent Danijel Rej i dodaje se da su sumnjive radnje na kompjuteru Tompsonove zabeležene 30. decembra, dan nakon što su Amerikanci sproveli vazdušne udare protiv iranskih snaga u Iraku i istog dana kada su demonstranti upali u američku ambasadu u Iraku.

Tompsonova je navodno u nekoliko navrata pristupila tajnim podacima na mreži Pentagona, iako za to nije bilo potrebe.

Podatke je navodno slala u periodu od šest nedelja, od 30. decembra do 10. februara. U tom periodu američki predsednik Donald Tramo je dao dozvolu za likvidaciju iranskog generala Kasima Suljemanija, što je dovelo do haosa u regionu.

Ukupno je prosledila navodno 57 dokumenata u kojima stoje podaci osam obaveštajaca.

Ona bi danas trebalo prvi put da se pojavi pred sudom.

Video: Pao El Čapo mlađi: Uhapšen sin najvećeg narko bosa današnjice

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA