≫ 

Pao dogovor: Putin i Erdogan za smirivanje tenzija u Idlibu, prekid vatre u ponoć

Odluka doneta posle sastanka predsednika Rusije i Turske

  • 10
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Rusija i Turska dogovorile su se da dođe do deskalacije sukoba u sirijskoj provinciji Idlib, zaključeno je posle razgovora predsednika dveju zemalja Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvi.

Kako navodi "Sputnjik", sastanak je trajao skoro šest sati, a dve zemlje su imale "teške, ali produktivne" razgovore.

Erdogan je izjavio da će Turska poslati snage u Idlib, ali u skladu sa dogovorom sa Rusijom, i dodao da će se promeniti status operacije "Prolećni štit".

Turski lider dodao je da će u ponoć, između 5. i 6. marta početi prekid vatre između Turaka i sirijskih snaga. On je, takođe, kazao da je Turska zadržala pravo da odgovori na eventualne vojne akcije Sirije.

Putin: Nismo uvek saglasni sa Turskom

Putin je ocenio da su Rusija i Turska postigle "prihvatljivo rešenje" za krizu u sirijskoj provinciji Idlibu.

- Nismo uvek saglasni sa našim turskim partnerima u našim procenama onoga što se događa u Siriji. Ipak, svaki put, u kritičnim trenucima, možemo da nađemo zajedničku osnovu o spornim pitanjima i prihvatljiva rešenja, oslanjajući se na visok nivo bilateralnih odnosa, koji je ostvaren. To je i ovog puta bio slučaj - rekao je Putin.

On je rekao da se nada da će sporazumi koje su postigle Moskva i Ankara, nakon pregovora u Kremlju, okončati patnje civila u Siriji i formirati uslove za nastavak mirnog procesa rešenja krize u zemlji. Putin je istakao da su bliski lični odnosi između dvojice lidera pomažu u pronalaženju rešenja za međunarodna pitanja, podsetivši da je ovo bio njegov treći sastanak sa Erodganom ove godine.

Ruski predsednik je dodao da je do sada, ove godine, zabeleženo 15 napada na rusku vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA