≫ 

Jedini kontinent na kojem za sada nema korona virusa: Naučnici uveli stroge protokole

Ukoliko virus stigne i tamo, postoji veliki rizik da se zaraze jer koriste istu salu za hranu i žive u neposrednoj blizini u bazi, gde spoljna temperatura može da se spusti i na minus 20 stepeni

  • 4
Antarktik, led, topljenje leda Foto: Pixabay.com

Britanski naučnik na Antarktiku otkrio je da njegov tim ima dovoljno hrane da "preživi godinama" na ledenom kontinentu ukoliko eskalira epidemija korona virusa, piše Dejli mejl.

Šef britanske stanice Rotera Majkl Brajan rekao je da su uspostavljeni strogi protokoli kako bi se zaštitio tim od 140 ljudi u bazi.

Za sada je Antarktik jedini kontinent na kojem nema slučajeva oboljenja od korona virusa, ali ukoliko virus stigne i tamo, postoji veliki rizik da se zaraze jer koriste istu salu za hranu i žive u neposrednoj blizini u bazi, gde spoljna temperatura može da se spusti i na minus 20 stepeni.

- Dobro smo zaštićeni ovde i uveli smo procedure kako bismo sačuvali zdravlje, ali najviše brinemo za porodicu i prijatelje kod kuće i zanima nas kako će se epidemija završiti u ostatku sveta - rekao je on za britanski Ekspres.

Prema njegovim rečima, ako epidemija novog virusa eskalira i utiče na snabdevanje gorivom i hranom do Antarktika, baza ima plan za nepredviđene situacije.

U detaljima o postojećim merama saopšteno je da će biti testirano osoblje koje putuje u bazu nakon poseta zemljama sa korona virusima.

Dodali su da će osoblje koje razvije prehladu biti izolovano kako bi ograničili širenje.

Nakon što je izbila epidemija, Kina je postala jedina zemlja koja je izvukla svoje osoblje iz svojih istraživačkih stanica.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA