Dačić o Srbima koji su u područjima ugroženim korona virusom: "Pružamo pomoć našim državljanima"

- Za sada nema informacija da je ijedan državljanin Republike Srbije registrovan u Italiji kao zaražen - rekao je Dačić

  • 0
virus Korona koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Ministarstvo spoljnih poslova pažljivo prati situaciju u vezi sa korona virusom u svetu i nastoji da pruži neophodnu pomoć svim našim državljanima koji su se našli u oblastima zahvaćenim virusom - rekao je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Dodao je da je Stejt Department obavestio naše Ministarstvo da se na brodu Grand Princess, na kome je po povratku sa Havaja do San Franciska, registrovan određeni broj lica zaraženih COVID -19 virusom, nalaze i 34 državljana Republike Srbije, od čega je 33 članova posade i jedan putnik.

- Među zaraženima je i jedan državljanin Srbije, Ivan Sofronijević. On se nalazi u izolaciji i sada se oseća dobro, ima potrebnu medicinsku negu i u kontaktu je sa porodicom. Do sada na ovom brodu je testirano 46 lica, nakon čega je konstatovano da je 21 lice zaraženo, od čega je 19 članova posade - rekao je Dačić.

Brod bi trebalo da bude usidren u Oklandu tokom današnjeg dana, nakon čega će se započeti sa prebacivanjem putnika - državljana SAD u medicinske centre, kao i repatrijacijom stranih građana u njihove zemlje porekla, o čemu očekujemo nove informacije. Svi članovi posade - njih oko 1.100 ostaće na brodu koji će tokom 14-dnevnog karantina biti usidren blizu obale.

Država Njujork je 8. marta 2020. godine proglasila vanredno stanje.

Za sada nema informacija da među državljanima Srbije u SAD ima zaraženih korona virusom, osim Ivana Sofronijevića.

2019 OCENA DACIC Ivica Dačić/ Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Kada je reč o našim državljanima koji su bili članovi posade broda Diamond Princess (Jokohama), od strane japanskih vlasti obavešteni smo o predstojećem otpuštanju devet državljana Republike Srbije iz karantina u gradu Vako - kaže ministar spoljnih poslova.

Nakon obavljenog konačnog PCR testa i zdravstvenog pregleda, predviđeno je da devet državljana Srbije budu pušteni iz karantina u tri grupe i to: 10.marta - 4 državljana Srbije, 12. marta - 2 državljana Srbije, 13. marta 2 državljana Srbije i 1 državljanin Crne Gore, kao i 15. marta jedan državljanin Srbije.

- Ministarstvo spoljnih poslova pažljivo prati i situaciju u Italiji. Za sada nema informacija da je ijedan državljanin Republike Srbije registrovan u Italiji kao zaražen. Državljanin Republike Srbije, član posade Diamond Princess, koji je iz Japana evakuisan specijalnim letom organizovanim od strane Italije, je nakon 14. dnevnog karantina iz Italije otputovao za Srbiju 6. marta 2020. godine - zaključio je Dačić.

Video: Korona zaključala Italiju: Glavni trg u Milanu pust, ljudi se šetaju s maskama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA